Per Carlén har fått cancer. Foto: Bildbyrån

Handbollslegendaren Per Carlén har cancer: ”Haft en fot i graven”

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk handbolls största profiler, Per Carlén, har drabbats av cancer.

– Man kan säga att jag haft en fot i graven, säger Carlén till Helsingborgs Dagblad.

Det var i april förra året som Per Carlén, 63, märkte att tarmarna inte fungerade som de brukade och sökte vård.

– Jag inser direkt att något är fel så jag skickar i väg ett avföringsprov. Det tar tre dagar så ringer de om att de hittat blod i avföringen, säger Carlén till Helsingborgs Dagblad.

Det visade sig vara en tumör i tjocktarmen, som spridit sig till levern och lungorna. För tillfället mår Carlén, som fick palliativ vård, bättre än på länge och läkarna bedömer att levern och tjocktarmen är frisk och att behandlingen fått full effekt. Men kampen är inte över eftersom det kan ligga mikroskopiska cancerceller vilande. Han har lagt om livsstil och tagit bort sötsaker och alkohol.

”Hade inneburit en dödsdom för tio år sedan”

– För tio år sedan hade beskedet jag fick i maj definitivt inneburit en dödsdom. Det är tur att utvecklingen inom forskningen och vården går så fort som den gör. Plus att min fysik hjälpt mig. Efter handbollskarriären har jag fortsatt springa och träna, säger Carlén.

– Fem år efter avslutad behandling kan man veta något med säkerhet, säger Carléns personliga läkare, antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg, i TV4:s Nyhetsmorgon där de bägge medverkade.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från Carléns karriär var när han lämnade kvar skorna på prispallen efter förlusten mot Kroatien i OS-finalen 1996 och symboliskt meddelade att landslagskarriären var över. Då tog en 15-årig landslagskarriär slut.

Från arkivet: Per Carlén om besvikelsen efter OS-finalförlusten 1996 i Atlanta: ”Orkade inte resa mig upp ens när kungen kom”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet i spelaren. Foto: / BILDBYRÅN

Meriter Per Carlén:

Två OS-silver 1992 och 1996

Ett VM-guld 1990

Två VM-brons 1993 och 1995

Ett EM-guld 1994

Spelade 327 landskamper för Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.