Foto: Bildbyrån

Slutstation för Ida Odén

Uppdaterad
Publicerad

SM-finalen mot Skuru blir Ida Odéns sista match i karriären. Ryggraden i Sävehofs framgångssaga, succéspelaren från EM i vintras, sätter punkt för en fantastisk karriär. ”Jag får skjuta upp mina personliga känslor till efter matchen”, säger Odén till SVT Sport.

Mitt under brinnande slutspel kom beskedet att den bofasta landslagsspelaren Ida Odén lägger av. På söndag avslutar hon klubbkarriären med SM-final mot Skuru, trots att hon bara är 28 år. Sedan återstår VM-kval mot Kroatien i juni.

– Jag kommer vara laddad och fylld av adrenalin inför att spela en final och vinna ett guld till. Känslorna kommer nog att komma ett tag efter, det är svårt att ta in allt man gjort på ett enda ögonblick.

elitserien i handboll 2014-2015

Under Ida Odéns tio år i Sävehof har det blivit tio SM-finaler, totalt åtta guld. En nionde titel innebär tangerat rekord med Ann-Britt Furugård och Eva Älgekrans som tog lika många med Stockholmspolisen på 1970- och 80-talet, samt med lagkamraten Jenny Wikensten som också lägger av efter säsongen.

– Jag får skjuta upp mina personliga känslor till efter matchen. Just nu får det vara fokus på laget och att vi ska ta ett SM-guld till. Jag behöver hålla isär de sakerna.

Sävehof är favorit till att ta sjunde raka guldet. Men helt självklart var det inte att vinstmaskinen Sävehof skulle stå i ytterligare en SM-final. Laget hade en blytung förlustfri svit i Sverige på tre år när Skövde tog kontroll i semifinalserien med ledning 2-0 i matcher. Odén skrev ett öppet brev till fansen när pressen var som värst inför ödesmatch nummer tre.

– Det var inte alls någon härlig känsla. Det är en situation som vi inte varit vana att vara i, som var speciell. Vi var knäckta direkt efter andra matchen, dagen efter analyserade vi via video, dagen efter det träffades vi igen, och då var alla väldigt beslutsamma. Vi hade en bra träning. Det kändes verkligen som att vi skulle fixa detta.

Efter tio framgångsfyllda säsonger i Sävehof var alternativet i praktiken att flytta utomlands.

Vad fick du egentligen för proffserbjudanden efter EM-succén i vintras?

– Det var flera olika agenter och klubbar som hörde av sig. Jag var redan då ganska säker på att det här skulle bli min sista säsong, och ganska tidigt sa jag att det inte var så intressant för mig.

När visste du att det var din sista säsong?

– Det är något som vuxit fram. Jag har känt ganska länge att det här skulle bli sista säsongen. Det har varit skönt, man har känt att slutet kommit smygande, och då har det inte blivit någon chock för mig att jag ska sluta. Man har varit mentalt förberedd på det, och det har känts bra.

Hur många proffserbjudanden var det?

– Jag orkar inte räkna upp några specifika namn på agenter, men det var från alla möjliga olika klubbar. Både i Danmark, Norge och övriga Europa.

Vad ser du fram emot efter karriären?

– Jag ser fram emot att få bestämma över min egen tid, kunna resa och göra saker när jag vill. Slippa tänka på att sköta träning och kost. Jag kommer ändå träna och äta bra, men inte så till hundraprocent som det krävs för att vara elitidrottare. Och att kunna tacka ja till grejer i oktober utan att behöva tänka, som fest eller bröllop.

OS i Rio nästa sommar – vad är det som gör att du tar det här beslutet? Att sluta, med ett så stort mästerskapet bara ett år bort.

– Jag känner att jag inte har den motivationen som krävs för att vara på den toppnivån som man måste vara för att ta en plats i landslaget. Känner inte jag mig motiverade och inspirerad så är inte jag speciellt bra på handboll, och då platsar jag inte i ett landslag. Det känns tydligt att det är rätt beslut, trots OS.

Vad är det för slit som ligger bakom en elitsatsning?

– Vi tränar åtta pass varje vecka, och i juli när man har semester tränar man lika mycket. Det är träning året runt, hela tiden.

Hur är det att spela i en klubb som Sävehof där det finns en bra spelare på varje position?

– Det har varit en enorm förmån att få spela i Sävehof alla de här åren. Det är ett jättebra lag och det har varit jätteroligt. Vi har kunnat etablera oss i Europa och kunnat sätta Sverige på kartan i handbollsvärlden. Hela klubben är fantastisk, alla på kansliet och alla funktionärer. Alla är glada och visar sin uppskattning för oss spelare. Man känner att man vill ge det tillbaka till dem genom att göra bra resultat.

Vad är hemligheten bakom Sävehofs framgångar?

– Hela apparaten. Alla som jobbar i klubben är målmedvetna och det smittar av sig till satsningarna som de gör på elitlagen. Man känner som spelare att man vill göra de där extrapassen, och vill vara så proffessionell som möjligt för att betala tillbaka.

Vem ser du axlar laget Sävehof nästa säsong efter dig?

– Jag tänker att många spelare kommer att lyfta sig. Julia Eriksson har haft en mer tillbakaroll i år. Hon kommer ta ett stort steg framåt nästa år, tror jag. Elin Karlsson gick sönder, men är en spelare som axlat mycket redan i år. Många kommer ta ansvaret, även utanför planen. Johanna Bundsen målvakten, har en stor roll i vårt lag idag, och kommer ha en ännu större roll nästa år. Louise Sand är viktig både på och utanför planen. Hon håller ihop gänget bra, man har kul tillsammans med henne.

Hur ser dina drömmar ut då det gäller en civil karriär?

– Jag vill gärna ha en familj någon gång. Att få en frisk välmående familj och bo i hus i Göteborg.

Vad händer i sommar?

– Det blir lite resor. Förhoppningsvis blir det lite varmare här i Sverige. Det blir mest avkoppling, träffa vänner och familj.

Hur belönar du dig själv efter en fin karriär?

– Resorna i sig blir en belöning. Min man och jag sa att vi skulle åka på spa nu när allt var över. Det blir första presenten till mig själv. Sedan ska vi både till Frankrike och Grekland.

Fyra landslagsspelare lämnar Sävehof inför nästa säsong – målvakten Filippa Idéhn, niometarna Jenny Alm och Ida Odén, samt kantspelaren Edijana Dafe.

Sändningstider SM-final, damer:

Söndag 24 maj

13.00-15.00 Sävehof-Skuru SVT1/SVT Play

Kommentator: Chris Härenstam. Programledare: David Fjäll. Experter: Therese Brorsson och Magnus Grahn.

Ida Odén listar

...landslagsminne: – Hela EM (EM-brons december 2014) var fantastiskt. Publiktrycket hemifrån Sverige. Det kändes som om alla hade sett våra matcher. Under EM kändes det verkligen som om sporten fick det intresse som damhandbollen var förtjänt av. Vår framgång var en stor snackis. Roligt, men också förvånande. Damhandboll har inte varit så stort tidigare. Människor man inte trodde skulle vara intresserade satt uppe och tittade. Det blev så stort, positivt och när det gick så bra också.

...elitserieminne: – Jag har varit i nio finaler och vunnit åtta av dem. Det är svårt att välja ut ett guld så där. Men när vi vann SM-guld 2007 var häftigt. Vi låg under med fem bollar när det var tio minuter kvar. Vi lyckades få fram en förlängning, och sedan vann vi. En sjuk vändning som man kommer ihåg fortfarande.

...livs match: – Jag har gjort 19 mål i en match, det var ganska stort. Det var i JSM, steg fyra. Med Borås. Vi var i Arboga och spelade. Vi förlorade. Men av 26 mål som vi gjorde, så gjorde jag 19.

...favoritspelare tillsammans med: – Ingen specifik sådär. Jag har spelat ihop med några av mina bästa vänner. Det har varit väldigt roligt. Det blir andra känslor också. Bella Gulldén är en fantastisk spelare som jag spelat ihop med. Johanna Alm. De är verkligen duktiga handbollsspelare. Jag har svårt att lista någon.

...mest minnesvärda tränare: – Jag tycker att alla tre tränare jag har haft i Sävehof, Björn ”Blomman” Blomqvist, Magnus ”Bagarn” Johansson, Henrik ”Sigge” Signell, har gett mig väldigt mycket på olika sätt. De har format mig till den spelare jag är idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elitserien i handboll 2014-2015

Mer i ämnet