Mathilda Piehl. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

”Arbetet för transpersoners idrottande är icke-existerande”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har flera idrottare avslutat sin idrottskarriär för att genomgå en könskorrigering.

– Det är väldigt talande för att det inte är möjligt att vara idrottande transperson på den nivån, säger Mathilda Piehl projektledare på RFSL.

Basketspelaren Noel Filén-Hammarström, hockeymålvakten Leon Reuterström och handbollsspelaren Loui Sand har alla avslutat sin karriär det senaste året för att genomgå en könskorrigering. Noel Filén-Hammarström kämpar nu för att få börja spela basket igen.

Men idrotten saknar riktlinjer för idrottande transpersoner, både inom bredd och elitidrotten. Nu ska RFSL tillsammans med flera specialidrottsförbund ta fram nya direktiv genom projektet ”Idrott för alla kroppar”.

– Det svenska arbetet för transpersoners idrottande är icke-existerande. Det finns så klart exempel från andra länder som man hade kunnat härma om man inte orkar ta fram något själv, säger Mathilda Piehl som är projektledare för ”Idrott för alla kroppar”.

”Borde ligga i framkant”

– Men jag tycker också att Sverige som ändå är en nation som vill hävda sig i frågor som rör jämställdhet och genus borde ha kunnat ligga i framkant här. Alla förutsättningar har funnits.

Studier visar att transpersoner har både sämre fysisk och psykisk hälsa och målet med projektet är att inkludera transpersoner inom föreningsidrotten i Sverige.

– Det är många hbtq-ungdomar som berättar att det är en frizon att kunna använda sin kropp på andra sätt som inte till exempel väntas av en tjej, att du ska vara fysiskt stark och så vidare. Föreningsidrotten är så himla himla starka, vi är så många. Vi är 20 000 föreningar och 71 specialidrottsförbund och där kan vi faktiskt bidra till att samhället tar ett steg framåt för transungdomars hälsa och rättighet att vara sig själva, säger Sofia B Karlsson utbildare i jämtställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.