Johanna Bundsen har spelat i landslaget i tio år. Foto: Bildbyrån

Inget VM för gravida Johanna Bundsen

Publicerad

Målvakten Johanna Bundsen är gravid och kommer att missa nästa veckas EM-kval och kanske framför allt VM i Japan senare i vinter.
– Det är häftig känsla och vi är förstås jätteglada, säger Bundsen i ett pressmeddelande.

Igår stod Johanna Bundsen mellan stolparna när hennes Köpenhamn tog emot Horsens. Bundsen hade en 41-procentig räddningstatistik i storvinsten. Men det var den sista matchen på ett tag för Johanna Bundsen då hon väntar barn.

– Det är en häftig känsla och vi är förstås jätteglada. Går allt som det ska blir vi föräldrar i slutet av mars, vilket jag ser fram emot väldigt mycket, säger Johanna Bundsen i ett pressmeddelande.

För svenska landslaget innebär det att man kommer att sakna en bärande spelare i de kommande EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Portugal och även när VM drar igång i november i Japan.

– Det är klart att det är tråkigt att inte kunna spela handboll på ett tag, särskilt när det gått så bra i inledningen av säsongen. Kanske är graviditeten också anledningen till att det känts så bra. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att spela handboll och känslan just nu är att jag vill tillbaka efter födseln, säger Bundsen.

”Jätteglad för Johannas skull”

Förbundskapten Henrik Signell har blandade känslor kring Bundsens frånvaro.

– Att få vara med i VM är en häftig upplevelse, men det finns ingenting som slår att bli förälder. Jag är förstås jätteglad för Johannas skull även om vi tappar en toppmålvakt. Förhoppningsvis får vi se henne i landslaget i kommande mästerskap, säger förbundskapten Signell i pressmeddelandet.

Det svenska landslaget har den senaste tiden fått hantera ett flertal graviditeter i spelartruppen. Anna-Maria Johansson, Ulrika Toft Hansen och Linn Blohm har alla kommit tillbaka till landslaget och spelat mästerskap efter att ha fött barn. Tidigare i år blev också Isabella Gulldén och Johanna Westberg mammor, båda två har uttyckt en vilja att vara med och slåss om en plats i VM-truppen.

Martina Thörn från danska Århus tar över Johanna Bundsens plats i EM-kvaltruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer