Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamina Roberts är lagkapten i landslaget. Foto: Bildbyrån/SVT

Jamina Roberts hedrad över kaptensrollen i handbollslandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges handbollsdamer, som just nu är samlade för att fila på de sista detaljerna inför EM, har en ny lagkapten: 32-åriga Jamina Roberts.

– Jag tänker vara mig själv, jag är inte är den som springer runt och gormar eller agerar hejaklacksledare, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

I torsdagens segermatch mot Brasilien (31-25) kom Sverige till spel med en ny lagkapten.

Carin Strömberg, som haft kaptensrollen sedan tre år tillbaka, har petats av förbundskapten Tomas Axnér och är inte på plats under den sista landslagssamlingen inför EM som drar igång den fjärde november.

Starkt år i ryggen

Valet som ny lagkapten föll på Jamina Roberts som tidigare varit vicekapten. Roberts stod för tre mål mot Brasilien i en match som var hennes 200:e A-landskamp vilket gör henne till den sjätte kvinnan i svensk handbollshistoria att nå den milstolpen.

Roberts, som efter ännu ett SM-guld belönades med både en övergång till Europas bästa klubblag i norska Vipers Kristiansand, har klart för sig vilken typ av ledare hon kommer att vara.

– Det är klart att det är en ära att få den rollen. Jag tänker vara mig själv, jag är inte är den som springer runt och gormar eller agerar hejaklacksledare. Jag kan i stället hjälpa till med min rutin, säger hon till SVT Sport.

Tacksam för förtroendet

32-årigen från Göteborg, som utsetts till Sveriges bästa handbollsspelare 2022, menar att förtroendet från tränarstaben i landslaget med Tomas Axnér i spetsen betyder mycket.

– Det har varit avgörande för min roll och mina prestationer i landslaget det senaste året. Sjävförtroendet tar man ju med sig in i vardagen.

Under lördagen ställs Sverige återigen mot Brasilien. Denna gång i Eskilstuna i en match du ser i SVT 1 och SVT Play från 15.55.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.