Foto: Bildbyrån

Roberts stöttar Sand: ”Har absolut följt alla steg”

Uppdaterad
Publicerad

För 2,5 år sedan slutade Loui Sand i landslaget för att genomgå en könskorrigering.

Jamina Roberts har följt alla steg och gläds med sin nära vän.

– Jag har absolut följt alla steg. Det är jättekul att det gått så bra så pass snabbt, säger Jamina Roberts till SVT Sport.

Jamina Roberts och Loui Sand har spelat många år tillammans, både i Sävehof och i det svenska damlandslaget. I en intervju med SVT Sport berättar den svenska handbollsstjärnan att hon följt nära vännens resa.

– Jag har absolut följt alla steg. Vi ringer varandra fem gånger om dagen så den resan har jag absolut följt med på, säger Jamina Roberts.

”Har dock inte gjort något mål än”

Hon gläds med Sand som gjort handbollscomeback i allsvenska herrlaget Kärra.

– Det är jättekul. Speciellt just nu när Loui fått kontrakt med ett allsvenskt herrlag och spelat en match, dock inte gjort något mål än men det kommer väl, skrattar hon, säger Roberts och fortsätter:

– Och att det gått så bra så pass snabbt. Det är klart att det tagit tid men för många andra i den processen tar det väldigt mycket längre tid. Självklart är det många svårigheter psykiskt i en sådan här situation men det känns som att Loui hittat ett liv som han trivs med just nu i väntan på det som komma skall i den här situationen.

Historisk debut i september

Den 25 september gjorde Sand debut för sin nya klubb. Därmed blev han den förta transsexuella svenska handbollsspelaren i en herrseriematch på elitnivå.

Var du på matchen?

– Nej, jag hade träning. Men jag skulle ha gått annars, jag var jättesur, säger Roberts.

Det var i januari 2019 som Sand berättade att han ställt sig kö för att få diagnosen könsdysfori.

KLIPP: Roberts efter platsen i all star-laget: ”Känner mig som 23” (13 augusti 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.