Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagkamraterna imponeras av Jenny Carlson, både på och utanför planen. Foto: Bildbyrån

Jenny Carlson hyllas av lagkamraterna: ”Väldigt imponerande att hon vågar vara öppen”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Carlson har valt att vara öppen med att hon har en stomipåse på magen. Beslutet både imponerar och hyllas av hennes lagkamrater.

– Väldigt imponerande att hon vågar vara öppen och ärlig med hela grejen, säger landslagsspelaren Kristin Thorleifsdóttir.

Det har gått fem år sedan Jenny Carlson opererades och fick en stomipåse på magen. Efter flera år av magproblem till följd av tarmsjukdomen ulcerös kolit var stomipåse till slut den enda utvägen.

Anna Lagerquist spelade tillsammans med mittnian i Lugi i samband med operationen.

– Jenny var väldigt tunn och mådde dåligt i perioder. Det kändes som att hon försökte kriga på och träna upp sig när hon varit sjukare.

”Inte stomin som definierar henne”

Hon upplever att Jenny Carlson alltid varit väldigt öppen med att hon har en stomipåse.

– Jenny har alltid varit tydlig att så här är det och det möjliggör för mig att spela handboll på elitnivå. När man tänker på Jenny är det inte hennes stomi som definierar henne. Det är en del av henne och det är bara där parallellt.

Jaukovic: ”Stolt över henne”

Djurdjina Jaukovic, stjärnspelare i Montenegro och lagkamrat med Jenny i franska Brest, blev förvånad när hon hörde om stomipåsen.

– Jag hade aldrig kunnat förstå att hon hade problem. Men jag förstår att det inte varit lätt för henne, jag är stolt över henne, säger hon.

– Hon visar att har du mål och ambitioner så kan inget stoppa dig.

På SVT Play kan du se dokumentären om Jenny Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.