Johanna Westberg är redo för landslagscomeback. Foto: Bildbyrån

Johanna Westberg redo för comeback i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Högernian Johanna Westberg har missat de två senaste mästerskapen. Men lagom till OS-kvalet i slutet av mars är nyckelspelaren redo för en comeback i landslaget.

Johanna Westberg var en tongivande spelare i VM 2017 när Sverige tog sig till en semifinal. Men hon saknades i både EM 2018 och VM i slutet av förra året då hon fick barn förra somaren. I mars kvalar Sverige för en OS-biljett – och nu är hon redo för en comeback i landslaget.

– Jag är verkligen tillbaka och pratade med ”Sigge” (Henrik Signell, förbundskapten) så sent som i förra veckan. Han har kollat några av mina matcher. Jag känner mig verkligen redo, säger Johanna Westberg till SVT Sport.

Hur sugen är du att komma tillbaka till landslaget?

– Jag är jättesugen då jag missade både EM och VM. Nu vill jag verkligen vara med och bidra i OS-kvalet och förhoppningsvis tar jag en plats. Det är stor konkurrens på min position.

”Haft tålamod”

I slutet av oktober gjorde Westberg comeback i klubblaget Nyköping Falster HK, som spelar i den danska ligan.

– De första matcherna kände jag att det var många parametrar som saknades. Men nu senaste tiden tycker jag att det känns helt annorlunda. Jag börjar komma upp i nivån jag var på innan graviditeten även fast det är en del saker som jag fortsatt saknar.

Har det tagit längre komma tillbaka än vad du tänkte dig?

– Jag gick in med inställningen att det får ta den tid det tar. Sedan har jag alltid hoppats att det skulle gå snabbare då vissa kommit tillbaka efter två månader, säger hon och fortsätter:

– Och när man pratar med andra tycker väl de att det tog längre tid eftersom att de jämför med andra. Men alla graviditeter, förlossningar och kroppar är unika. Jag tror man ska passa sig för att jämföra med varandra för jag har haft en ganska lugn inställning och jag vill kunna spela handboll i flera år till.

KLIPP: Sverige VM-sjua efter seger mot Tyskland (13 december 2019)

OS-kvalet damer

Mellan 20 och 22 mars spelar det svenska damlandslaget sitt OS-kval i Spanien. Spelorten är Llíria utanför Valencia och två av fyra lag tar sig vidare till OS i Tokyo.

Sverige möter Spanien, Argentina och Senegal i sin kvalgrupp.

Fredag 20 mars

Senegal – Argentina

Spanien – Sverige

Lördag 21 mars

Spanien – Senegal

Sverige – Argentina

Söndag 22 mars

Argentina – Spanien

Sverige – Senegal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.