Tomas Axnér lämnar Lugi och tar över svenska landslaget Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Axnér ny förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Handbollförbundet och Lugi bekräftar – Tomas Axnér blir ny förbundskapten för Sverige.

Han tar över efter OS.

– Det är väldigt ärofyllt, någonting jag drömt om sedan jag blev handbollstränare, säger Axnér.

P4 Skaraborg var först med uppgifterna om att Henrik Signell slutar som förbundskapten och tar över IFK Skövdes herrlag. Sedan uppgav Aftonbladet att Tomas Axnér, 50, ersätter Signall.

Nu har uppgifterna bekräftats av Svenska Handbollförbundet och Lugi. Axnér tar över som förbundskapten för de svenska handbollsdamerna.

– Under de senaste åren har jag funderat mycket på att jobba med ett damlag och har haft en del seriösa anbud från starka klubbar i utlandet, så jag behövde inte lång betänketid när det här blev aktuellt. Jag har följt det svenska landslaget på plats i många mästerskap och kvalmatcher, har tittat mycket på Champions League och SHE och har bra koll på ungdomslandslagen efter att ha följt dem i mästerskapen på somrarna, säger Axnér till Svenska Handbollförbundets hemsida.

”Fyra oerhört spännande och roliga år”

Kontraktet löper över OS 2024.

Signell har varit förbundskapten sedan 2016. Hans kontrakt går ut efter OS i sommar och förbundet har valt att inte förlänga avtalet.

– Det har varit fyra oerhört spännande och roliga år och jag känner en stolthet och tacksamhet att jag fått vara en del av det svenska landslaget. Jag har fått möjlighet att arbeta med fantastiska spelare och ledare och för ett förbund som hela tiden strävar framåt både på och utanför handbollsplanen, säger Signell och fortsätter:

– Nu ser jag fram emot de utmaningar som vi har kvar under min kontraktsperiod med OS- och EM-kval och förhoppningsvis OS i Tokyo i sommar.

Axnérs första mästerskap kan bli EM i Danmark och Norge i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.