Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ystads IF är en av klubbarna som dragits med ekonomiska bekymmer – trots det är klubben en av seriens rikaste. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Klubbhandbollen blöder ekonomiskt – men finallagen hör till de rikaste

Uppdaterad
Publicerad

Klubbarna i Handbollsligan har dragits med svåra ekonomiska problem efter pandemin. Finallagen Ystad och Sävehof har bägge haft röda siffror men är också de två lagen med starkast eget kapital.

– Det korrelerar på sätt och vis. Men det handlar också om spelares och tränares inställning, säger Ystads klubbchef Andreas Narsell till SVT Sport.

I herrarnas handbollsliga har den ekonomiska krisen de senaste åren varit djup. En genomgång av klubbarnas ekonomier gjord av Sportbladet visar att ligan sammantaget gått från ett positivt resultat på 18 miljoner till minus 30 miljoner under föregående säsong. Ett resultat som ser bättre ut i år enligt Nicolas Larsson, ordförande i Svensk elithandboll.

– Ibland har klubbarna haft för höga ambitioner och stora drömmar sett till verkligheten, säger Nicolas Larsson.

Hoppas vända trenden

Ystads IF är en av de klubbar som visade negativa siffror under fjolårssäsongen. Årets bokföring är inte klar än men enligt klubbchefen Andreas Narsell landar man förhoppningsvis på ett nollresultat.

– Det är de lokala företagen och fansen som bekostar handbollen till stor del i Sverige. I tuffa tider så är det klart att många väljer bort idrott eller nöjen, säger han.

”Gynnar svensk handboll”

En annan anledning till en ansträngd ekonomi under fjolåret hos flera klubbar är Europaspelet, där både Ystad och Sävehof deltog. Trots det tror både Nicolas Larsson och Andreas Narsell att det är viktigt att klubbarna fortsätter att delta.

– Det gynnar svensk handboll, både på klubblagsnivå men också landslagen, när spelare får möta internationellt motstånd i klubblagen, säger Nicolas Larsson.

Hör Ystads klubbchef om hur Europaspelet påverkar klubbarna, i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.