Koppang drabbad av blodproppar i lungorna – borta på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Sävehofs Nina Koppang har tvingats ta paus på handbollen på obestämd tid. Det hon själv trodde var dålig kondition eller corona visade sig vara blodproppar i lungorna.

–Det var fruktansvärt att få beskedet. Detta har verkligen fått mig att inse vad tacksam man ska vara för att man kan träna och spela handboll, säger Nina Koppang till SVT Sport.

Det var under CL-match mot Vipers i januari som Nina Koppang, som gjorde landslagsdebut som 18-åring, kände att något inte stämde.

– Jag började få upp pulsen väldigt fort och kände att jag inte mådde bra, men jag trodde att det berodde på dålig kondition sedan jag kom tillbaka från skada, så jag fortsatte spela, säger Nina Koppang till SVT Sport.

Känslan av att inte få luft gav inte med sig och hon sökte vård flera gånger innan propparna konstaterades, vilket Aftonbladet berättat om.

-Som elitidrottare lever man lite i en bubbla och tror att det är idrotten som är livet, man tror inte att något sånt kan hända, nu har jag fått helt andra perspektiv.

Orsaken oklar

Orsaken till blodpropparna är ännu oklar, men det pågår en utredning kring bakgrunden till dem.

Knappt två månader efter att hon blev sjuk har hon fortfarande inte fått börja träna.

– Jag har verkligen velat vara här och nu och bara tänkt på att må bättre, det är där fokus har varit. Jag längtar efter handbollen, till och med efter att springa intervaller, men allt det där får komma senare, säger Nina Koppang till SVT Sport.

Att vara nära familjen, vänner och hela laget i Sävehof har betytt mycket under den här tiden.

– Jag har aldrig haft oro eller ångest innan men det klart att det kommer efter en sådan här sak. Att kunna prata med dem och veta att de finns där har varit en stor trygghet.

Det har varit en tid som gett nya perspektiv men som också gett en nyvunnen kärlek till handbollen.

-Ibland när det är mycket med handbollen så kan man känna att vad skönt det hade varit att vara ledig lite och vara nån som inte spelar handboll, nu har jag fått pröva det och vet att jag handboll är det bästa jag vet.

-Men jag vet också att man ska ta tillbaka på det man har i livet och på de personer som finns runt omkring en. Och inte ta något för givet, säger Nina Koppang till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.