Foto: Bildbyrån

Expertens kritik: ”Inte klokt att man genomför det här”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 härjar i handbolls–EM och ställer till det för flera lag.

Sverige har haft flera fall – och får klara sig utan mittsexan Max Darj även i torsdagens match mot Ryssland.

– Hela detta EM får ett löjets skimmer över sig, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sverige har inför torsdagens match mot Ryssland tre spelare isolerade: Max Darj, Daniel Pettersson och Niclas Ekberg.

För andra lag ser det betydligt värre ut. Till exempel den tyska truppen som har drabbats av 12 covid-fall. Enligt sajten handball-world.news har 99 konstaterade covid-fall bekräftats i EM-trupperna.

Handbolls-EM

– Arrangörerna kunde inte vara så naiva att de trodde att de kunde hålla smittan utanför. Det visade sig redan innan EM när flera länder protesterade mot att det inte var en riktigt bubbla. Jag tycker att det här blir inget värdigt mästerskap. Den mästaren som kommer att koras, kommer de verkligen känna en tillfredställelse?

– Det blir en extremt sportslig orättvisa. Det är inte klokt att man genomför det här. Jag står fast vid att det här mästerskapet skulle flyttats, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

JVM i ishockey som arrangerades i årsskiftet ställdes in på grund av flera covidfall under turneringen och karantänregler i provinsen. 

– Jag tycker att arrangören tog sitt ansvar på JVM och sa att de inte kunde genomföra det på ett smittsäkert sätt. Här tycker jag att EHF och arrangörerna nonchalerat det. Det slog inte ner som en bomb att smittspridningen var extremt hög i hela Europa. Det är inte enkelt, det ska jag inte säga... Det enda andra alternativet är att sluta testa spelarna och gå på att de medicinska teamen bestämmer om spelaren har symtom eller inte, säger Grahn.

Svenska nycklar mot Ryssland

Sverige möter på torsdagen Ryssland i huvudrundan. Hittills i turneringen har Sverige spelat oavgjort mot Tjeckien, förlorat mot Spanien och vunnit mot Bosnien & Hercegovina.

– Sverige har mycket att bevisa. Man möter ett extremt formstarkt Ryssland som har imponerat på mig. Lite ”tur” för Sverige att den ryska talangen Sergej Kosorotov missar matchen på grund av covid

Magnus Grahn lyfter också fram några spelare som måste höja sig för att det ska bli en svensk fullträff.

– Sverige måste spela ett mycket mer kompakt och aggressivt försvarspel. Annars kommer det att smälla. Mittsex måste komma upp ännu högre nivå, Oscar Bergendahl har gjort det bra som debutant. Men det är fler som måste leverera i den positionen, Fredric Pettersson och så vidare. De kommer få stångas med storvuxna ryssar.

– Sen måste våra ytternior i Jonathan Carlsbogård, Albin Lagergren och Lukas Sandell vara bättre än vad de har varit. De måste involvera sig mer och inte överlåta allt ansvar till Jim Gottfridsson i anfallsspelet. Jag hoppas också att Palicka får en fullträff i målet, för det kommer behövas för att slå ett starkt Ryssland, säger Grahn.

KLIPP: Hampus Wanne inför matchen mot Ryssland (19 jan, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet