Loui Sand inför debuten i herrallsvenskan: ”Är nervös”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan avslutade Loui Sand sin handbollskarriär för att genomgå en könskorrigering. Men nu är 28-åringen tillbaka – i helgen blir det debut i allsvenska Kärra.

– Jag är såklart nervös. Det går inte att undgå att det är historiskt för oss transpersoner inom handbollen, att vi äntligen ska bli inkluderade, säger han till SVT Sport.

Efter flera år i damlandslaget och fem SM-guld med Sävehof avslutade Loui Sand karriären 2019.

Men nu är han redo för comeback med Kärra, som första transperson i en handbollsmatch.

– Jag har aldrig någonsin ens vågat tänka i de banorna. Jag har en extrem psykisk ohälsa som är otroligt komplex. Men jag är så glad att vara tillbaka, att få springa in i en hall.

”Tufft att känna sig dålig”

Han ställs inför stora utmaningar när han nu ska debutera i herrallsvenskan.

– Alla andra väger ju minst 70 kg och är 1,80 och uppåt. Jag väger 65. I huvudet är det inga problem. Det är mer utförandet och alla smällar. Jag har legat mer ner på golvet än jag har stått upp, har jag känt emellanåt. Och det är tufft att känna sig dålig hela tiden. Men jag hoppas att det kommer att bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.