Stefan Lövgren är representant i EHF:s exekutivkommitté. Foto: TT/Bildbyrån

Lövgren: ”Alla vill att EM ska spelas men frågan är om det går?”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark sätter press på EHF: Ge oss ekonomiska garantier – annars hoppar vi av som värdland för handbolls-EM i december.

– Alla vill att det ska spelas, men frågan är om det går och under vilka förutsättningar, säger Stefan Lövgren, svensk representant i Europeiska Handbollförbundets exekutivkommitté.

Damernas handbolls-EM arrangeras i december av Danmark och Norge. Men danska handbollsförbundet säger att man vill ha ekonomiska garantier av europeiska handbollsförbundet, EHF, för att täcka bland annat publikintäkter som kan gå förlorade – annars hoppar Danmark av som värdland.

Stefan Lövgren, som är svensk representant i Europeiska Handbollförbundets exekutivkommitté, menar att problemet är större än så.

Allt styr vi inte själva

– Vi har en covid-19-situation i världen som ligger över alltihop. Allt styr vi inte själva, säger Stefan Lövgren till SVT Sport.

– Det handlar om: Kan man resa? Vågar man resa? Får man resa? Och vad är tillåtet från andra myndigheter än EHF eller danska handbollsförbundet eller svenska handbollsförbundet?

Det som händer nu är att samtalen mellan värdländerna, myndigheterna och EHF är en pågående diskussion – som det ännu inte finns något svar på.

– Man sitter tillsammans med olika lösningar, problemet ser olika ut, inte bara för länderna som ska arrangera utan för länderna som ska komma dit. Och vad det kommer resultera i är för tidigt att säga just nu, säger Lövgren och lägger till:

– Sen är det klart att det inte är en önskvärd situation för någon, så är det ju. EHF ser ju vad som händer runt omkring och försöker hitta lösningar på det tillsammans med arrangörerna naturligtvis.

”Frågan är om det går”

Om Danmark väljer att hoppa av, blir det inget EM då?

– Svårt att svara på nu. Det finns ju massvis av olika scenarion. Det är bara en av alla diskussioner som är nu. Alla vill att det ska spelas men frågan är om det går och under vilka förutsättningar?

ARKIV: Sabina Jacobsen hann hem till Sverige – i sista stund (19 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.