Handbollsmålvakten Mikael ”Äpplet” Appelgren är tillbaka på planen. Foto: Bildbyrån

Tillbaka efter mardrömsår – hoppas på OS

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Appelgren har hunnit genomgå två operationer efter ett skadefyllt år.

Nu är han tillbaka mellan stolparna – och redan i helgen kan han göra comeback för tyska klubblaget inför den stundande OS-uttagningen om en vecka.

– Det kan bli på målsnöret, säger handbollsmålvakten till SVT Sport.

När SVT Sport når Mikael Appelgren ska han strax genomföra sitt blott andra träningspass nere i Mannheim, Tyskland, på drygt ett år.

I stället för varken spel med Rhein-Neckar Löwen eller deltagande i Blågults VM-framgångar, där det blev silver, har han fått ägna sig åt rehab. En fingeroperation följdes upp av en axelskada som också krävde en operation. Utöver det har Appelgren haft ett krånglande knä – samt varit covidsjuk.

– Det har varit en tuff resa med både toppar och dalar, framför allt djupa dalar. Det var tufft att inte vara handbollsspelaren Mikael Appelgren, utan i stället ställa sig frågan ”vad ska jag nu göra med mina dagar och min tid?”. Det blev en liten identitetskris på köpet av att vara skadad. Men i slutändan har det varit väldigt utvecklande, säger Appelgren och fortsätter:

– Det var inga adrenalinkickar på matcher och ingen träning som stimulerade mig. Man fick försöka hitta på andra saker. Jag började studera och försökte ta ut mig på ett annat sätt när man inte kunde göra det fysiskt.

Vad har du studerat?

– Engelska och sports management, så man har någonting att hitta på. Jag hoppas kunna göra någonting efter karriären som har med handbollen att göra. Det känns viktigt att man har någonting vid sidan av och något för framtiden.

Kan spela på söndag

Innan 31-åringen är där väntar först och främst ett OS. Den svenska handbollstruppen tas ut nästa fredag, och Appelgren hoppas på speltid med klubblaget som har fyra matcher kvar av säsongen.

– Jag tror och hoppas att jag kan vara med i tre av dem. Men jag har precis börjat träna handboll för fullt, jag vill känna att jag kan göra några träningar och känna att kroppen orkar och klarar av belastningen.

Redan på söndag spelar Rhein-Neckar Löwen, men troligtvis utan Mikael Appelgren. Eller?

– Vi har ju lite skadebekymmer i laget, det känns som någon form av nödlösning. Men jag vill känna mig helt hundra och det ska vara bra förutsättningar.

Men det är inget solklart nej...

– Det beror lite grann på de andra målvakterna. Nu har vi våra två andra målvakter (David Späth och Nikolas Katsigiannis, utöver landslagskollegan Andreas Palicka) skadade och de behöver lite tid för att återhämta sig. Det kan bli på målsnöret.

Appelgren berättar att han har haft en ständig dialog med landslagsledningen under det skadefyllda året. Ett skadefyllt år där OS-spel har varit en morot.

– Målet har hela tiden varit att komma in och konkurrera om en plats, sen så blir det ju väldigt tajt. Sen är det ju Glenn Solberg och Marti Boquist som tar ut laget. Det enda jag kan påverka är att komma i gång med handbollen så bra som möjligt och kanske, kanske, kanske spela på söndag men framför allt ska jag sikta på de sista tre omgångarna och visa att jag kan vara med och utmana om en plats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer