Historiska EM-ögonblick Foto: Bildbyrån

ARKIV: Frossa i svenska EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige skulle ta sig till EM-final och vinna skulle det vara det första EM-guldet på 18 år.

Senast Sverige var i final var i Kroatien 2018, då slutade det med ett silver – blott den andra medaljen sedan ”Bengan-boys-eran” tog slut 2002.

En era som lämnat efter sig fyra EM-guld och härliga minnen. Trots att Sverige är den mest framgångsrika nationen i EM-sammanhang är man ingen självklar förhandsfavorit, men visst väcker dessa minnen förhoppningar?

1994

Det första Europamästerskapet spelades och Sverige utklassade de olympiska mästarna och världsmästarna Ryssland med 34-21. Staffan Olsson storspelade och bjöd bland annat på en av sina specialknorrar.

Handbolls-EM

1998

Sverige tog EM-guld för andra gången genom att besegra Spanien i finalen med 25-23. En final som mer liknade en thriller där en svensk uppvisning i första halvlek förvandlades till ett sekunddrama. För prestationen erhöll landslaget Bragdguldet.

2000

Sverige vann EM för tredje gången efter en dramatisk och utdragen final mot Ryssland med 32-31. Magnus Wislander blev matchhjälte när han avgjorde efter två förlängningar.

2002

EM arrangerades i Sverige för första gången. Sverige mötte Tyskland i final inför en kokande publik i Globen och vann med 33-31 efter förlängning.

2018

Sverige mötte Danmark i en rafflande semifinal där det unga laget spelade mästerligt och lyckades ta sig till final med ett måls marginal. Det var första gången sedan guldet 2002 som Sverige var i final. Väl där tog det dock stopp mot Spanien som vann sitt första EM-guld efter att ha besegrat Sverige med 29-23.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet