Norge måste ta poäng mot Tyskland för att gå till semi Foto: TT Nyhetsbyrån

Norge pressat i VM – måste ta poäng

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan slippa att möta handbollsgiganten Norge i en eventuell VM-semifinal.

Norskorna är pressat att ta poäng i dagens gruppfinal mot Tyskland för att gå vidare.

Nederländerna körde över jumbon Sydkorea (40–33) i grupp 1 i handbolls-VM och sätter med sina sex inspelade poäng press på Norge inför dagens gruppfinal, som är den sista matchen i mellanrundan.

Om den trefaldiga VM-guldmedaljören Norge (sex poäng) förlorar mot Tyskland (fem) tar Nederländerna andraplatsen i kraft av inbördes möten mot norskorna och tyskorna vinner gruppen.

Handbolls-VM

Vinner Norge eller spelar oavgjort mot Tyskland blir det norsk gruppseger. Då väntar semifinal mot tvåan i grupp 2 – antingen Sverige eller Spanien. Svenskorna måste vinna mot Montenegro för att gå vidare till VM-semifinal.

Även Serbien, som möter Danmark, kan komma upp på sex poäng men om laget gör Norge och Nederländerna sällskap på den poängskörden går nederländskorna vinnande ur striden om en semifinalplats, skriver den norska nyhetsbyrån NTB. Nederländerna har vunnit mot båda lagen tidigare i VM.

Om Tyskland kryssar mot Norge är tyskorna klara för semifinal tack vare inbördes möte med Nederländerna.

Sverige kan inte bli bättre än tvåa i sin grupp och får således möta antingen Norge eller Tyskland i en eventuell semifinal eftersom Nederländerna som bäst kommer att bli tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet