Norge befäste sin position som bäst i Europa inför tusentals fans i Scandinavium. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Norge tog EM-guld ”hemma” i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Norrmännen har invaderat i Göteborg i helgen. Fansen sjöng fram laget till seger mot Nederländerna i Scandinavium med 30-29 och vann det sjunde EM-guldet i sin åttonde raka final inför över 11 000 på läktarna.

– Det är helt fantastiskt. Vi gör 30 mål och det är otroligt härligt och vi hade lite tur med en del mål, säger skyttedrottningen för hela turneringen Nora Mörk som gjorde otroliga tolv mål i kväll och var den stora skillnaden mellan lagen till norska TV3.

Holland ledde med 13-9 men tappade till 21-26 och den danske förbundskaptenen Helle Thomsen tog en högljudd timeout. Och jakten hade inletts. Slutet blev gastkramande och Nederländerna hade det sista anfallet och hade en kvitteringsboll inne men målet blev underkänt, ett beslut som experterna hade svårt att förstå, och laget fick ett frikast.

– Hon gör ju ett genombrott och det är inga steg. Hon skulle haft mål och jag kan förstå den holländska besvikelsen, säger TV3:s expert Johanna Ahlm.

Danick Snelder tog frikastet och kastade rakt på foten på Estavana Polman och matchen var över.

– Det blir onödigt spännande på slutet. Det här är sinnessjukt bra och publikstödet var häftigt, säger Mörk.

Ahlm hyllar Norges matchvinnare

– Det finns ingen spelare som har hennes självförtroende, hon har en sådan utstrålning, säger Ahlm om Mörk.

Den holländska förbundskaptenen Helle Thomsen, som ledde Sverige till EM-brons 2014, var besviken efteråt.

– Det här är väldigt jobbigt. Jag hade så gärna tagit guld men vi hade för stora problem med Nora Mörk, säger danskan till svenska TV3. Thomsen och det nederländska förbundet ska sättas sig ner efter jul för att diskutera ett eventuellt nytt kontrakt.

Norge och Nederländerna möttes både i VM-finalen i Danmark för ett år sedan och i bronsmatchen i OS i Rio de Janeiro i somras. Båda gångerna slutade det med klara norska segrar.

Fakta All Star-laget för EM 2016:

Målvakt: Sandra Toft, Danmark.

Vänstersex: Camilla Herrem, Norge.

Vänsternio: Cristina Neagu, Rumänien.

Mittnio: Nycke Groot, Nederländerna.

Mittsex: Yvette Broch, Nederländerna.

Högernio: Nora Mörk, Norge.

Högersex: Carmen Martín, Spanien.

Bästa försvarare: Béatrice Edwige, Frankrike.

EM:s mest värdefulla spelare: Nycke Groot, Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.