Norrman tar över svenska handbollslandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Kristján Andrésson slutar som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i handboll efter EM 2020. Han ersätts då av norrmannen Glenn Solberg som har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över OS 2024.

Efter elva tidigare svenskfödda förbundskaptener (eller konstellationer) blir Solberg den förste utländske förbundskaptenen för det svenska herrlandslaget.

– Det är klart att målsättningen är att hela tiden vara med i världstoppen, säger norrmannen till handbollsförbundets hemsida.

Solberg, som i dag arbetar både för norska St Hallvard och tyska SG Flensburg-Handewitt, har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över OS 2024.

– En underbar känsla, jag är otroligt stolt över att få leda ett fantastiskt landslag. Jag blev väldigt glad och stolt bara över att få vara en kandidat till jobbet för ett landslag som har goda traditioner och fin historia och jag är extremt motiverad, säger 47-åringen.

Har spelat i både Barcelona och Flensburg

Nästa mästerskap för Sveriges herrar är EM på hemmaplan i januari 2020, vilket också blir Andréssons sista som förbundskapten. Andrésson kommer från och med i sommar att träna tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen.

Solberg är tidigare storspelare i Norge, och gjorde 122 landskamper och 250 mål för landslaget. På klubbnivå spelade han mittnia i bland annat Barcelona och Flensburg.

Martin Boquist kommer fortsätta i sin roll som assisterande förbundskapten.

Nuvarande förbundskaptenen Kristján Andrésson är född i Eskilstuna och uppvuxen i Sverige, men han är isländsk medborgare och har aldrig haft något svenskt medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.