Christian O'Sullivan och Nora Mörk. Foto: Bildbyrån

Norska herrspelaren: Det är inte sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

För fyra månader sedan hackades norska handbollsstjärnan Nora Mörks mobiltelefon och privata bilder spreds på internet och till herrlandslaget. På onsdagen erkände Christian O'Sullivan, som nu spelar EM i Kroatien, att laget tittat på bilderna.

– Det som skett är inte bra. Vi har varit på landslagssamling, någon har fått bilderna skickat till sig och inte tänkt sig för och visat bilderna, säger han till norska TV2.

Mörk, som funderar på att sluta i landslaget, har kritiserat det norska handbollsförbundets agerande i situationen.

”Jag ber snällt om förståelse för att jag inte har kunnat kontrollera tajmningen och är fångad av män från idrottens styrande skikt som inte har bidragit”, skriver hon i ett brev.

O'Sullivan ber om ursäkt å spelarnas sida, men medger att de inte har agerat perfekt.

– Det vi gjort efteråt är att varna Nora. Hon bad oss då att radera dem (bilderna) och det har vi gjort (...) Vi har försökt ge henne det stöd som hon förtjänar, men det är säkert något vi skulle kunna gjort annorlunda och bättre, säger han.

Spelaren tycker ändå inte att det kan ses som sexuella trakasserier.

– Det gör jag inte, men jag kan tänka mig att det är det ur en advokats synpunkt, säger han.

Förbundet har sedan tidigare avsagt sig allt ansvar.

Detta har hänt

September 2017: Några personer hackar Nora Mörks mobiltelefon och sprider hennes privata bilder på internet.

November 2017: Mörk talar ut om hur de läckta bilderna fått henne att vilja ”köpa en biljett till andra sidan jordklotet” och att hon funderat på att hoppa av VM i Tyskland.

17 december 2017: Norge lyckas inte försvara sitt VM-guld. Det blev ett silver med Mörk på planen.

16 januari 2018: Mörk delger nya uppgifter, om att bilderna på henne cirkulerat bland spelarna i herrlandslaget, vilket resulterar i en skandal. Mörk hotar även med att sluta i landslaget. Samma dag säkrar norska handbollsherrarna spel i VM:s mellanrunda efter seger mot Österrike.

17 januari 2018: I ett öppet brev kritiserar Mörk det norska handbollsförbundet för hur de hanterat situationen. Förbundet svarar med att avsäga sig allt ansvar.

18 januari 2018: Herrlandslaget erkänner att de har sett bilderna på Mörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.