Sverige besegrade Luxemburg – se några av målen från Tyra Axnér i EM-kvalet Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Ny seger i EM-kvalet – sju mål av Tyra Axnér

Efter en oväntat jämn inledning kom Sverige upp i nivå och tog en enkel seger borta mot Luxemburg i EM-kvalet i handboll.

Kantspelarna Nathalie Hagman och Elin Hansson visade vägen, liksom vänsternian Tyra Axnér – trion med sju mål vardera.

– Hon tog för sig på ett bra sätt, berömmer assisterande förbundskapten Johanna Wiberg.

Tyra Axnér fick sitt internationella genombrott på EM förra året när hon gjorde nio mål på en halvlek i matchen mot Danmark.

När Sverige nu har gått in i kvalet till nästa EM var 21-åringen åter en av spelarna som utmärkte sig.

Vänsternian stod bakom sju av målen i matchen mot Luxemburg som blågult till slut vann med komfortabla 39-17.

Svag svensk inledning

Men det dröjde en bra bit in i första halvlek innan det lossnade mot det på pappret sämre motståndet.

De svenska spelarna stod för en del taktiska missar och hade ovanligt hög felprocent, men gick trots det till halvtid med en åttabollsledning (15-7).

– I första halvlek hade vi inget bra bolltempo. Dessutom var vi inte tillräckligt påslagna, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg till handbollslandslagets hemsida efter matchen.

Nästa samling dröjer till våren

I andra halvlek fungerade lagdelarna bättre. Kanterna levererade genom Natalie Hagman och Elin Hansson och känslan var att Sverige växlade upp – inte minst i kontringsspelet.

Sverige vann tidigare i veckan mot Färöarna med 37–20.

Nu väntar landslagsuppehåll innan resterande EM-kvalmatcher spelas i vår. Då väntar en tuffare utmaning för Sverige eftersom Island också ingår i samma kvalgrupp.

EM spelas i Österrike, Ungern och Schweiz nästa höst.