Per Johansson. Foto: Bildbyrån

Per Johansson coachar OS-finalisten i VM

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare svenska förbundskaptenen och nuvarande Bodentränaren Per Johansson kommer att leda Montenegros landslag under handbolls-VM i Tyskland i december.

– Det känns verkligen roligt. Man skulle ha ångrat ihjäl sig om man hade tackat nej, säger han till SVT Sport.

2012 vann Montenegros damer guld i EM under samma år som de tog sig till final i OS i London.

Nu får Johansson hastigt lära sig var laget står idag.

Handbolls-VM

– Det har gått väldigt snabbt. De tog kontakt i torsdags. Jag skulle jobba som expert under VM så jag ringde min chef där och då de sa att det var okej så kollade jag med familjen. Sedan skrev jag under igår, säger Johansson.

”Lärde mig mycket i Bukarest”

I våras hade Bodentränaren ett liknande uppdrag då han under en kort tid ledde det rumänska laget CSM Bukarest och tog dem till Final Four i Champions League.

Exakt vad som har hänt i Montenegros landslag vet han inte, bara att de var i behov av en ny förbundskapten.

– Jag lärde mig mycket i Bukarest om hur det bara är att åka ner och göra ett jobb. Och då jag var i det svenska landslaget var också varenda timme viktig.

– Det är viktigt att vara ödmjuk när man kommer ner. Det gäller att definiera vad som fungerar för man kan inte ändra så mycket på så kort tid.

Pågår generationsväxling

Montenegros damlandslag pikade alltså 2012 och är nu inne i en generationsväxling. I VM ligger förväntningarna inte på medalj utan de satsar främst långsiktigt mot OS i Tokyo 2020.

Igår tog Boden en klar seger med 28-21 i Challenge Cup på bortaplan mot Helsingfors IFK. Nästa omgång lottas på tisdag.

Handbolls-VM avgörs den 1-17 december. Den 18.12 återgår Johansson till att leda Boden i SHE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet