Storskytten har haft katastroftankar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska storskytten Mikaela Mässing har fått hjälp av en psykolog under VM. För att våga skjuta.

– Om man har katastroftankar som ”kommer jag in nu kommer jag förstöra för laget” behöver man verktyg få bort dom, säger hon till SVT Sport.

Igår sköt Mikaela Mässing Sverige till en poäng mot Spanien. Hon var helt dominant i andra halvlek och satte åtta mål när Sverige smått mirakulöst vände nio-målsunderläge till oavgjort. En rejäl islossning för 25-åringen som kom till VM med lågt självförtroende efter att ha fått dåligt med speltid i sin tyska klubb Thüringer HC.

KLIPP: Sveriges galna upphämtning fullbordas (8 december 2019)

Handbolls-VM

Det var ingen god känsla inför mästerskapet, säger Mässing. Men vi får verktyg att jobba med från vår KBT-terapeut som är med här (Malin Tillman, idrottspsykologisk rådgivare).

Hur har du fått hjälp?

Hon har hjälpt mig att tänka bort alla dåliga tankar man får och tänka framåt hela tiden.

På vilket sätt har det hjälpt?

Man har mycket katastroftankar som ”det kommer aldrig gå bra för mig” och ”kommer jag in nu kommer jag förstöra för laget”. Tankar som inte är så roliga att ha när man spelar handboll. Så man får verktyg för att få bort dom helt enkelt.

Igår började du ändå med att missa ett skott, drar det igång då igen?

Jo men så är det ju. Men mitt i en match finns det inte riktigt utrymme att ha sådana tankar men det är klart de kommer och försöker förstöra för en. Ibland går det bättre, ibland inte.

Hur är känslan när det lossnar?

Jätteskönt, obeskrivligt, jättehärligt.

Mässing är Sveriges enda utpräglade skytt från nio meter och nu hoppas hon få mer tid på planen.

Jag hoppas få chansen i fler matcher och få visa vad jag går för.

Mässing efter VM:s första match

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet