Tele2 Arena har byggts om för att handbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Så mycket krävdes för att göra Tele2 redo för handbollsfesten

Uppdaterad
Publicerad

25 lastbilar, 25 personer och tio arbetsdagar.

Så mycket krävdes för att göra Tele2 Arena redo för kommande dagars handbollsfest.

– Det är en jäkla process, så är det absolut, säger Robert Roos, ansvarig för ombyggnationen, till SVT Sport.

Under onsdagen inleds slutspelet i handbolls-VM och två av kvartsfinalerna spelas i en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Arenan, som i vanliga fall är värd för Hammarbys och Djurgårdens hemmamatcher i fotbollsallsvenskan, ska för andra gången ta emot handbollsfans.

– Vi gjorde ju EM 2020 med samma lösning och nu har vi fått chansen att förfina den, säger Robert Roos, som är ansvarig för ombyggnationen, till SVT Sport och fortsätter:

– 2020 tog vi in läktare som vi ställde mitt på fotbollsplanen och då gick inte läktaren hela vägen ut. Men nu har vi byggt en läktare som sträcker sig ut över den befintliga läktaren och sedan är det kurvor på den så det ser nästan ut som att det är en arena i arenan.

25 lastbilar med material

Arbetet med att göra om Tele2 till en handbollsarena inleddes den 8 januari i år.

Ställningsmaterial och stolar till läktaren transporterades i 25 stora lastbilar till arenan och tog tio dagar för 25 personer att bygga ihop.

– Det är en jäkla process, så är det absolut, säger Roos.

– Matchljuset som finns är speciellt insatt för handbollen. Det som finns är anpassat för fotboll och det passar inte. Så vi har satt upp 144 stora, rörliga Melodifestivalen-lampor kan man säga. Plus en massa andra lampor på läktaren.

Testmatch under tisdagen

Den tillfälliga läktaren har en kapacitet på ungefär 7 000 personer medan arenan totalt har en kapacitet på omkring 22 000. I nuläget har omkring 15 000 biljetter sålts till Sveriges kvartsfinal mot Egypten.

Under tisdagskvällen spelades en testmatch mellan två flicklag för att säkerställa att allt fungerar som det ska inför slutspelet

– Det verkar ha gått bra, säger Roos.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Egypten spelas onsdag klockan 20.30. SVT Sport direktrapporterar matchen.

KLIPP: Hampus Wanne hyllar Sveriges kvartsfinalmotståndare Egypten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Wanne om Egypten som motstånd: ”Extremt fysiska” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.