Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rysaravslutningen mellan Sävehof och Ystad i spelaren ovan Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sävehof vann tredje SM-finalen efter dubbla förlängningar: ”Galen match”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett galet drama vann Sävehof den tredje SM-finalen mot Ystads IF med 39-37 och gick fram till 2-1 i finalserien. Det krävdes dubbla förlängningar innan det gick att utse en segrare.

– En helt galen match och jag har lite syre kvar i hjärnan och jag gick bara på den allra sista viljan av att vi var hungriga och jagade. Att vi får göra det på vår fina hemmaplan, det värmer, säger Sävehofs målvakt Oscar Sävinger euforiskt till SVT Sport.

I förlängningen klev Ystads målvakt Alexander Lindén fram och gjorde ett par viktiga räddningar. När det återstod tre sekunder av den första förlängningen blev Ystads veteran Kim Andersson fri från linjen men Sävinger gjorde en jätteräddning och tog matchen till en ny förlängning efter 32-32.

Där lyckades till slut Sävehof få till ett avslut innan matchen hade gått till shootout. Det var som en tungviktsmatch i boxning där lagen slog och slog tills alla krafter var slut.

”De hade matchen flera gånger”

– De hade ju matchen flera gånger liksom och vi tänkte ”oh shit” men vi visste att om vi kunde behålla lugnet skulle det kunna gå bra och det gjorde det i dag, säger Sävinger.

När det återstod fem sekunder av ordinarie tid tog Gustaf Weberg ett avslut för Sävehof på högerkanten men Erik Hvenfelt i Ystads mål var följsam och tippade till sig bollen och fixade förlängning efter 28-28.

”Ska inte skylla på domarna”

Det var bittert att den här matchen fick en förlorare.

– Det känns som om vi ska vinna den här matchen. Det är smågrejer som gör att de tar hem det och en del tveksamma domslut. Men jag ska inte skylla på domarna, vi ska vinna matchen ändå, säger Ystads Elliot Stenmalm, vars lag verkade ha gjort segerrycket när man ledde med 24-21.

Sävehofs damlag som säkrade sitt SM-guld i samma hall i går var på plats på läktaren för att heja fram herrlaget i jakten på ett dubbelguld till världens största handbollsförening.

Nästa match spelas i Ystad på tisdag där Sävehof kan säkra guldet. Den sänds direkt i SVT2/Play med uppsnack 17.55.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.