Sävehof svenska mästare 2019 – efter förlängningsrysare

Uppdaterad
Publicerad

Sävehof är svenska mästare 2019 – efter stor dramatik.

Emma Ekenman Fernis blev stor hjälte i förlängningen med sitt 27-26-mål mot Skuru.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är bara så jäkla lycklig, säger matchvinnaren till TV12.

Tårarna strömmade ner för Emma Ekenman Fernis kinder när domaren blåste av matchen. Med bara 53 sekunder kvar av förlängningen rullade Sävehof upp för Ekenman Fernis som inte tvekade en sekund. Hon hoppade in från sin högerkant och såg hur säker ut som helst när hon stänkte in segermålet 27-26 till Sävehof.

– Så jäkla skönt att knyta ihop säcken i slutet en sådan här match. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är bara så jäkla lycklig, säger Emma Ekenman Fernis till TV12 efter matchen.

Skuru fick visserligen chansen att kvittera i slutsekunderna men det blev inte mycket av anfallsförsöket utan skottet tog på blockerande Sävehofspelare. Kort senare utbröt vilt jubel när SM-titeln var säkrad och spelarna firade med guldhattar inför förbundskapten Henrik Signell på läktaren.

– Jag fattar ingenting. Det var så körigt i förlängningen och alla var så trötta. Men det är något med det här laget, en sådan vinnarmentalitet. Jag är så jäkla stolt, säger Linnea Pettersson till SVT Sport.

Skuru hade chansen att avgöra

För Sävehof är det andra raka SM-guldet, det tionde på de elva senaste åren.

Gästerna var dock illa ute – med 40 sekunder kvar av ordinarie tid var Skuru i ledning med 24-23 och hade också bollen i anfall och kunde definitivt avgöra tillställningen.

Men då tappade Ulrika Olsson bollen och Sävehof fick möjlighet att jobba fram en kvittering.

I uppställt anfallsspel och efter snabba passningar på niometer hamnade bollen hos Ekenman Fernis på högerkanten. Trots det pressade läget var hon hur kylig som helst när hon satte 24-24 med 18 sekunder kvar och såg till att matchen gick till förlängning.

Väl där blev hon återigen tungan på vågen för gästerna som säkrade SM-guldet efter tre raka segrar mot Skuru.

Totalt blev det fem mål för Ekenman Fernis som var målbäst i Sävehof tillsammans med kantkollegan Olivia Mellegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.