Staffan Olsson: ”Är helt genomsvettig”

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk handsbolls stora, Staffan Olsson, följde vägen till EM-guldet från tv-soffan.

– Jag är helt genomsvettig, säger han till SVT i en extrasändning.

– Det har precis lugnat ner sig. Jag förstår vad alla människor i Sverige menar med att det varit jobbigt att ha sett oss spela och att sitta framför tv:n. Jag är helt genomsvettig efter en fantastisk insats av hela det svenska laget, säger Olsson som även var förbundskapten efter den aktiva karriären. Vid EM-titeln 2002 hade Olsson en nyckelroll och ordnade kvitteringen som gav förlängningen mot Tyskland i finalen.

– I dag tycker jag att det är en kollektiv seger. Det är det svenska lagbygget som levererar ett EM-guld i dag. I andra matcher under EM tycker jag att det varit spetsspelare som stuckit ut men i dag tycker jag att det levereras på alla håll och kanter, säger Olsson.

Handbolls-EM

”Imponeras av Ekbergs kyla”

Han led efter att Spanien ledde med 13-12 i paus trots att Sverige var det dominerande laget och Andreas Palilcka storspelade i målet.

– Det var en trög och seg match där spanjorerna drog ner på tempot men Sverige gnetar på, den här matchen kommer inte att få pris som en rolig match, men det är det ingen som bryr sig om när man tagit ett guld, en stor eloge till ledarteamet och alla på planen, berömmer Olsson som han tänka mycket innan Niclas Ekberg drog in den avgörande straffen i den sista sekunden.

– Jag imponeras av Ekbergs kyla när han drar in den sista straffen och får flashbacks från OS-kvalet i Malmö där han sköt lågt höger på honom, tänkte ”byt hörn” och han gjorde precis tvärtom och sköt den högt och visade kyla och trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet