Foto: Bildbyrån

Stjärnan kritisk mot bara kvinnliga domare i handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Bara kvinnliga domare i handbolls-EM – för första gången någonsin. Men beslutet kritiseras nu av svenska stjärnan Jamina Roberts.

– Det blir inte jämställt bara för att man bara tar tjejer eller bara killar, säger vänsternian till Sportbladet.

Tio domarpar från tio olika länder har ansvaret när handbolls-EM inleds i Danmark på torsdag.

Gemensamt för domarna är att alla är kvinnor – det blir första gången någonsin som endast kvinnliga domarpar dömer ett stort mästerskap i handboll. Men det är ett beslut som inte uppskattas av alla.

– De bästa ska döma oavsett kön. Man ska inte ta ut på kön. Det gäller både herr- och dammästerskap. Det blir inte jämställt bara för att man bara tar tjejer eller bara killar. Ska vi komma någonstans i detta samhället så är det inte att man blir tilldelad saker på grund av kön utan, som i detta fallet, på prestation och kunskap, säger Jamina Roberts till Sportbladet.

”Fullständigt förödande för damhandbollen”

Sveriges tidigare förbundskapten Per Johansson, nu tränare för ryska storklubben Rostov-Don, går ännu längre i sin kritik.

– Det är fullständigt förödande för damhandbollen. Det här är ingen jämställdhet, inte för fem öre, utan jämställdhet är att de som är bäst lämpade dömer. Spelarna vill ha de bästa. Det får man inte om man bara har kvinnliga domarpar.

KLIPP: Glaskaos inför träningsmatchen mot Ungern (28/11 – 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.