Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förbundskapten Tomas Axnérs reaktion efter beskedet: ”Märkligt”. Foto: TT

Storbritannien fick plats i OS-kvalet i går – spelar första matchen i Ungern i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Det blev kaos när Kamerun inte fick inresevisum till OS-kvalet i handboll i Debrecen, Ungern. Efter ett krismöte i går meddelades det att Storbritannien får platsen till kvalet som inleds i morgon.

– Det är en märklig situation, säger förbundskapten Tomas Axnér till SVT Sport.

På söndag väntar Storbritannien och inte Kamerun för de svenska damerna. Anledningen är att Kamerun varit för sent med sin ansökan om visum till Ungern, samt att de inte fått fram alla papper som krävs. Något som gjorde att laget nu inte kan komma in i landet trots att det gjorts försök att lösa situationen från flera håll.

– Ungern har verkligen ansträngt sig för att lösa situationen, så de ska inte beskyllas, säger Anna Rapp, styrelseledamot i internationella handbollsförbundet, till SVT Sport.

När det inte gick att lösa med Kamerun gick frågan vidare, där det till slut blev Storbritannien som fick platsen

”Storbritannien är angeläget om att delta, samt kan anlända med mycket kort varsel till Ungern”, skriver det europeiska handbollsförbundet i sin motivering.

Frågan gick i går till Senegal och Kongo-Brazzaville, som slutade trea och fyra i det afrikanska OS-kvalet, och även till ytterligare länder bakom dem, men inget av de landslagen kunde ta sig till Debrecen innan OS-kvalet drar igång.

Det har jobbats intensivt de senaste veckorna för att lösa platsen för Kamerun med det ungerska handbollsförbundet, det internationella handbollsförbundet, det ungerska utrikesministeriet och den tyska ambassaden i Yaounde utan att det gick att få en lösning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MER HANDBOLL: Olivia Löfqvist bjöd på fräck lobb i Sveriges kross Foto: SVT

Så spelas OS-kvalet:

11 april: Ungern–Storbritannien (15.30), Sverige–Japan (18.00)

12 april: Sverige–Ungern (18.00), Japan–Storbritannien (20.30)

14 april: Storbritannien–Sverige (16.45), Ungern–Japan (19.15)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.