Carin Strömberg om de nya VAR-reglerna i danska ligan Foto: Bildbyrån/Arkiv

Carin Strömberg om VAR i handboll – ”Det kommer göra skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Redan under förra säsongen fanns chans till extra videobedömning för domarna i danska handbollsligan. I år kommer också tränarna kunna utmana beslut, men bara i TV-sända matcher. – Det kommer säkert ta ett tag innan allt sätter sig men förhoppningsvis leder det till fler domslut som blir rätt, säger Carin Strömberg mittnia i Viborg och svenska landslaget till SVT Sport.

Inom fotbollen har VAR, videodomare, skapat mycket debatt. Redan förra året kunde domare i danska handbollsligan ta hjälp av videobedömning i matcher. Nu utvecklas systemet och i år har även tränarna chans att utmana domarnas beslut, till kostnad av en av de tre tillgängliga timeouterna.

Carin Strömberg spelar till vardags i Viborg i danska ligan och men har ännu inte varit med om tränarutmaning i match.

– Det är fortfarande bara i TV-sända matcher som VAR kan användas och ingen av våra två första matcher sändes. Vi hade ju VAR förra året och jag tycker egentligen inte att det har varit något problem, säger Strömberg till SVT Sport.

”Det kommer säkert göra skillnad”

Carin Strömberg är osäker på hur mycket de nya tränarutmaningarna kommer att användas.

– De beror ju klart på vilket domarpar det är men de flesta tränarna kan ju prata med domarna om det är någon bedömning som de tycker blir fel. Det kanske kommer ta ett tag innan det flyter på bra men det är väl naturligt, säger hon till SVT Sport.

Strömberg fortsätter:

– För oss som spelare är det så klart stor skillnad på en tvåminutersutvisning eller ett rött kort så det kommer göra skillnad i slutändan.

IFK Kristianstads tränare Ljubomir Vranjes ställer sig positiv till VAR även i svensk handboll.

– Ja, framförallt i slutet av matcherna och vid viktiga mål. Det hade nog kunnat vara någonting, säger Vranjes till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.