Svenska hoppet lever efter storsegern mot Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade kniven mot strupen inför dagens match mot Rumänien.

Efter stark svensk start så rullade spelet på bra och utöver två poäng så lyckades de svenska damerna skaffa sig viktiga plus i målskillnaden efter 34-22.

En målskillnad som kan bli avgörande för en semifinalplats.

Sverige gick ut i en snabb ledning med 4-0 och rumänskorna såg till en början ut att vara kvar i omklädningsrummet i Kumamoto.

Den fina starten var en försmak av den blågula dominansen under matchen som till slut stannade vid 34-22 i svensk fördel.

Handbolls-VM

Olivia Mellegård och resterande kantspelare i den svenska truppen har hittills haft en jobbig turnering med få mål på få avslut. Men i dag lossnade det rejält för Mellegård som stannade på sju mål och blev även utnämnd till matchens lirare.

Lite tungt hittills?

– Ja, så det är skönt när det sitter på plats, säger Mellegård till SVT Sport efter matchen.

”Olivia är fantastiskt duktigt”

Varför lossnar det?

– Vi fortsätter med det vi tror på. Vi pratar i grupp om hur vi vill spela, har en matchplan, och ibland funkar det och de hittar mig rätt.

Oliva Mellegårds kantkollega till höger, Nathalie Hagman, berömde sin lagkamrat efter matchen.

– Olivia är en fantastiskt duktig spelare. I dag får hon visa de kvaliteterna och det är kul för henne.

Utöver en stark offensiv så visade Mellegård och resten av det svensk laget prov på stort spel bakåt och lyckades oftast neutralisera Rumänien och det stora hotet Cristina Neagau från nio meter.

Efter att ha haft en ledning med fyra-fem bollar under större delen av matchen så rann det iväg ordentligt i slutet när rumänskorna såg ut att ha tappat hoppet om en segern. Sverige kunde kontra in ett antal bollar samtidigt som de tekniska felen ökade för Rumänien och vinstmarginalen blev till slut tolv mål.

Målskillnad kan bli avgörande

Och målskillnaden kan bli direkt avgörande om Sverige ska kunna ta sig till den eftertraktade semifinalen.

Spanien hade innan matchen ett 18-målövertag i målskillnaden, nu är den siffran sex. För att Sverige ska kunna bli ett av de sista fyra lagen i VM krävs att Spanien förlorar mot redan semifinalklara Ryssland i huvudrundans sista omgång. Samtidigt som Sverige måste vinna mot Montenegro och gå om Spanien i målskillnad.

– Vi är givetvis beroende av att Ryssland gör ett bra arbete i morgon. Vi har det inte i egna händer. Samtidigt spelar Ryssland före oss så vi hoppas att de gör så bra som de hittills gjort i mästerskapet, säger Nathalie Hagman till SVT Sport och fortsätter.

– Montenegro spelar tufft. I morgon ska vi gå in och ta lite stryk i både anfalls- och försvarsspelet.

Sveriges match mot Montenegro börjar i morgon 12.30.

KLIPP: Vem har mest fuffens för sig innan match?

MATCHFAKTA

Sverige-Rumänien 34-22 (14-9)

Sverige: Olivia Mellegård 7, Mikaela Mässing 5, Bella Gulldén 4, Emma Lindqvist 4, Nathalie Hagman 4, Linn Blohm 4, Carin Strömberg 3, Filippa Idéhn 2, Jamina Roberts.

Rumänien: Cristina Neagu 4, Aneta Udristioiu 4, Crina Pintea 4, Ioana Pristavita 2, Sonia Seraficeanu 2, Lorena Ostase 2, Maria Zamfirescu 2, Elena Florica, Anca Polocoser.

Publik: 1 980 (Park Dome, Kumamoto, Japan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet