Svensken fick rött kort i VM – efter jätteblunder på bänken

Uppdaterad
Publicerad

USA storskrällde mot Marocko i VM-premiären (28–27).

Samtidigt fick lagets svenske förbundskapten Robert Hedin rött kort – efter att ha tagit en förbjuden timeout.

– Det var omöjligt för mig att se vad som hände, säger han till SVT Sport.

USA har målats upp som en slagpåse inför handbolls-VM. Man har samlat ihop ett lag med spelare (dubbla medborgarskap) från tolv nationer och klev under fredagskvällen in i mästerskapet.

Premiären mot Marocko slutade dock i en skrällartad seger. Amerikanerna vann med 28–27 efter stor dramatik.

Landslaget leds av svenske Robert Hedin, tidigare svensk europamästare och dubbel OS-silvermedaljör som spelare. 56-åringen fick följa avslutningen från läktaren.

Tryckte för sent

Under slutminuterna tog Hedin nämligen en förbjuden timeout. Just när USA tappade bollen och Marocko gick på kontring tryckte svensken på timeoutknappen, vilket resulterade i ett rött kort. Efter matchen konstaterades att Hedin fått blått kort för tilltaget (värre variant av rött kort).

– För mig känns det fantastiskt hårt dömt. Jag ser att vi har problem i anfallsspelet och vänder mig om för att trycka, precis då tappar vi bollen. Det var omöjligt för mig att se vad som hände och det är på sekunden. Så för mig är det svårt att förstå, säger han.

Kan stängas av

Han riskerar nu avstängning i kommande matcher mot Kroatien och Egypten.

Men segern smakar inte sämre för det.

– Det är en fantastisk glädje. Vi har pratat om att vi har en chans, men det är stor skillnad mellan att prata och faktiskt klara det.

Noterbart är att även Staffan Olsson, svensk handbollsikon och nuvarande förbundskapten i Nederländerna, fick en smakstart på VM. Han fick se sitt landslag besegra Argentina med 29–19 i premiären.

Se Jim Gottfridssons delikatess i premiären: ”Vilken pass”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.