Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige får chans till OS-revansch på Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges handbollsherrar får chans till revansch på Danmark efter förlusten i VM-finalen.

Länderna lottades mot varandra i sommarens OS-gruppspel.

De svenska damerna ställs bland annat mot regerande VM-silvermedaljören Spanien.

För tredje OS:et i rad har båda Sveriges handbollslandslag kvalat in. På förhand är det framför allt herrarna som medaljhoppet står till, inte minst efter det överraskande VM-silvret tidigare i år.

I så fall gäller det att först och främst att vara bland de fyra främsta i det inledande gruppspelet, där Glenn Solbergs manskap ställs mot Danmark, Portugal, Japan, Egypten och Bahrain.

Därmed får man redan i gruppspelet chansen att ta revansch på danskarna, som blev en för hård nöt att knäcka i VM-finalen.

Slapp tuffare grupp

Förutom Danmark ser gruppen överkomlig ut för svensk del. Den andra gruppen är mer av ett getingbo med tunga nationer som Norge, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Sverige inleder OS med match mot Bahrain.

Att slåss om medaljerna torde vara en given målsättning för herrarna, som blev klart för Tokyo efter att ha vunnit sin OS-kvalgrupp före Tyskland, Slovenien och Algeriet.

Förväntningarna på de svenska handbollsdamerna är något lägre.

– Det är klart att vi ska gå för att göra ett så bra olympiskt spel som möjligt, men vi vet att det finns många, många bra nationer som kanske har lite högre ambitioner än vad vi har med några givna medaljfavoriter, sade Sveriges förbundskapten Tomas Axnér till TT efter det lyckade OS-kvalet tidigare i mars, då Sverige kryssade mot senaste VM-silvermedaljören Spanien och vann klart mot Argentina.

Japansk fördel

I OS-gruppspelet ställs Axnérs lag på nytt mot Spanien. Övriga motståndare blir det ryska laget, Ungern, Frankrike och Brasilien.

En nackdel för Sverige var att man låg i samma seedningsgrupp som Japan. Efter att de första fem lagen i grupperna lottats fram fick Japan, i egenskap av värdnation, välja vilken grupp man ville hamna i. Och då föredrog man grupp B med Nederländerna, Montenegro, Norge, Sydkorea och Angola.

De svenska OS-trupperna tas ut senare i vår.

Handbollen under OS i Tokyo

OS-handbollen inleds med två sexlagsgrupper, både för damer och herrar, där de fyra främsta går vidare till kvartsfinal.

Så här ser grupperna ut:

Damer

Gruppspel: 25 juli–2 augusti. Kvartsfinaler: 4 augusti. Semifinaler: 6 augusti. Bronsmatch och final: 8 augusti.

Grupp A: Nederländerna, Montenegro, Norge, Japan, Sydkorea, Angola.

Grupp B: Spanien, ROK (ryska olympiska kommitténs lag*), Ungern, Sverige, Frankrike, Brasilien.

Herrar

Gruppspel: 24 juli–1 augusti. Kvartsfinaler: 3 augusti. Semifinaler 5 augusti. Bronsmatch och final: 7 augusti.

Grupp A: Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien, Argentina.

Grupp B: Danmark, Sverige, Portugal, Japan, Egypten, Bahrain.

*Ryssland är avstängt från internationell idrott som OS- och VM-turneringar i två år på grund av dopningsbrott, men ryska idrottare får delta under neutral flagg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.