Sverige besegrade Egypten. Vann gruppen. Foto: Bildbyrån.

Sverige gruppvinnare – efter stor dramatik

Underläge i halvtid – men en rejäl uppryckning i andra halvlek.

Sverige vann gruppfinalen i VM mot Egypten med 24-23 efter ett dramatiskt avgörande.

Därmed tar man med sig maximala fyra poäng till mellanrundan.

Det blev dramatiska slutminuter när Sverige slog hemmanationen Egypten i den sista gruppspelmatchen. Efter att Sverige hämtat upp ett fyramålsunderläge i paus i mitten på den andra halvleken följdes lagen åt hela vägen till slutet.

– Vi hade problem i första och fick inte till anfallsspelet. Vi snackade i halvtid om hur vi skulle lösa det. Därefter stod vi extremt bra bakåt och fick mer bredd. Sjukt bra moral. Alla i laget är med och bidrar, säger Linus Persson efter matchen.

När Sverige med fyra minuter kvar hade chansen att ta ledningen med tre bollar kastade Jonathan Carlsbogård bollen i händerna på en egyptisk spelare.

I stället för chans till 24-21 blev det egyptisk reducering till 23-22 – och slutminuterna blev en riktig rysare.

Persson visade vägen

Men Sverige gav sig inte. Linus Persson skördade stora framgångar på sin högernioposition och dundrade in 24-23 med en och en halv minut kvar.

Det skulle visa sig bli matchavgörande.

Egypten fick ett långt sista anfall med flera frikast men Sverige, med Carlsbogård och Max Darj i mittblocket, stod kompakt i försvaret och höll undan.

Sverige vann rysaren med 24-23 och har därmed inlett VM med tre raka segrar.

– Inombords har jag ont över allt men i huvudet så är det en bra känsla. Jag har ont i kroppen, det var en tuff match. Det var länge sedan jag fick så mycket stryk och spelade så mycket. Men det var värt det, alla dagar i veckan, säger Persson.

Dagens seger innebär att Sverige tar med sig maximala fyra poäng till mellanrundan. Persson har höga förhoppningar på det svenska laget inför fortsättningen.

– Klart vi vill spela en VM-final. Vem vill inte göra det? Man har alltid de högsta förhoppningarna. Jag gillar satsa på laget och på oss och tro att vi kan vinna, säger han.

Trög start

Det började annars trögt. Sverige hade stora svårigheter i det uppställda anfallsspelet hela den första halvleken. Bredden saknades och spelet blev gång på gång allt för mittkoncentrerat.

Jim Gottfridsson försökte hota i anfall men var allt för ensam.

Efter 25 minut hade Sverige bara gjort sju mål.

I paus var det svenska underläget 9-12. Då hade Andreas Palicka, som stod första halvlek, bara gjort en räddning medan Egyptens Karim Hendawy hade 40 i räddningsprocent.

Men Sverige, med inbytte Aggefors i mål, fick kontakt i den andra halvleken. Egypten började slarva och spela individuellt samtidigt som Persson kom igång på sin högernioposition.

Persson landade till slut på åtta mål och blev med det målbäst i det svenska laget.