• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Sverige klart för elfte raka handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

De svenska handbollsdamerna är klara för sitt elfte raka Europamästerskap. Det behövdes en poäng på Island, men det blev två efter seger med 29–23.

Damernas handbolls-EM spelas i november och är ett delat värdskap mellan Nordmakedonien, Montenegro och Slovenien.

Sverige hade hittills vunnit tre av fyra EM-kvalmatcher, förlusten kom mot Serbien i början av mars, men kan nu lägga ytterligare en seger till protokollet.

Sverige ledde med fem bollar 17-12 efter första halvlek. I andra var känslan att laget saktade ner tempot och mest bara spelade av matchen samtidigt som man kontrollerade spelet.

Målvakten Evelina Eriksson startade då Johanna Bundsen var sjuk och gjorde åtta räddningar, och i andra halvlek fick Nora Persson göra landslagsdebut med tre räddningar.

Stjärnskottet Hansson bakom fem mål

Jamina Roberts, Nathalie Hagman och Elin Hansson stod för fem mål vardera. Den sistnämnda, Elin Hansson, har varit en av landslagets genombrottspelare det senaste året. Vänstersexan spelar till vardags i Skuru, men meddelade i februari i år att hon flyttar till Rumänien för spel i SCM Ramnicu Valcea nästa säsong.

På lördag spelas den sista omgången i EM-kvalet mot Turkiet, en match du kan följa i SVT Play med start klockan 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.