Sverige är vidare till VM-semifinal Foto: Bildbyrån

Sverige klart för VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Det började något svajligt.

Men sedan tog Sverige över rejält och körde över Qatar.

Nu väntar semifinal på fredag.

– Det är en känslostorm inombords, säger Andreas Palicka.

Tack vare ett rejält ryck i slutet av första halvleken kopplade Sverige ett grepp om kvartsfinalen mot Qatar man aldrig tappade greppet om. Sverige vann till slut med 35-23.

– Det är nära till tårar idag. Det är en känslostorm. Jag har ingen aning om vad jag ska säga egentligen, säger målvakten Andreas Palicka i TV6 direkt efter matchen.

Handbolls-VM

Sverige ryckte

Sverige hade en hel del missar under den första halvleken och 20 minuter in var det Qatar som hade ledningen med 8-7. Det blev dock en kortvarig ledning. I 28:e minuten hade Sverige ryckt ifrån och ledde med 12-9.

Sverige fick avsluta den första halvleken i numerärt underläge. Man lyckades reda ut den situationen och istället avsluta med en straff som Lucas Pellas satte. Sverige gick därmed till pausvila med en 14-10-ledning.

Sverige drog ifrån ytterligare

Den ledningen fortsatte man bygga vidare på direkt i den andra halvleken. Efter drygt två minuter hade Sverige ökat på till 17-10 genom först Lucas Pellas och sedan Lukas Sandell två gånger om.

Sverige fortsatte att skapa chanser och utnyttja dem väl. Tio minuter in i andra halvleken ledde Sverige med tolv mål, 25-13.

Men det var inte bara målskyttet som fungerade bra för Sverige. Andreas Palicka hade en räddningsprocent på 40 i matchen..

Sverige vann till slut med 35-23. Både Valter Chrintz och Lucas Pellas stod för åtta mål var.

– Vi ska vara glada och stolta över vad ett gäng orutinerade grabbar har ställt till med i Egypten, säger Andreas Palicka.

Frankrike väntar

Sverige får möta Frankrike i semifinal på fredag 17.30. Frankrike besegrade Ungern efter förlängning och blir ett tufft motstånd.

I den andra semifinalen, som spelas 20.30 på fredag, gör Danmark upp mot Spanien.

KLIPP: Palicka om tiden i landslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet