Hampus Wanne imponerade i första halvlek. Foto: Bildbyrån

Svensk rivstart gav seger i kvalpremiären

Sverige vann EM-kvalpremiären mot Rumänien med 33-30. I förbundskapten Glenn Solbergs första match var det en fin blågul första halvlek som låg bakom segern.

– På det stora hela är det en ok match, säger Jim Gottfridsson till SVT Sport.

Sverige rivstartade rejält ledde med hela 12-3 då inte ens en kvart var spelad.

Målvaktsduon med Mikael Aggefors och Peter Johannesson briljerade och Hampus Wanne stod för hela åtta fullträffar i första halvlek.

– Briljant spel av Sverige över hela banan. De första femton minuterna fanns inget att klaga på, sade SVT Sports expert Magnus Grahn.

I paus var ställningen 20-12 till Sverige.

Svagt Sverige i andra

Men om den första halvleken var riktigt bra, så var den andra nästan motsatsen.

Rumänien började ta ikapp direkt efter paus och med tio minuter kvar var Sveriges ledning bara 29-26.

Trots att det inte skulle bli spännande så blev det så, men Sverige höll ändå undan och vann med 33-30.

Wanne blev matchens bästa målskytt, men efter de åtta målen i första halvlek så blev det bara ett i andra.

SVT Sports expert Magnus Grahn var inte imponerad av Sveriges avslutning.

– De var passiva i sitt försvarsspel. De fick inga kontringar. De spelade lite krångligt, säger han.

Jim Gottfridsson om andra halvlek:

– Vi tappar kanske lite bakåt, men framåt bränner vi 5-7 frilägen. Det blir lite nerv i matchen och vi ger dem möjligheten.

”Matchen kändes över i första halvlek”

Förbundskaptenen Glenn Solberg tyckte att det blev en märklig debut.

– Vi gör en fantastisk första halvlek. Det är jag väldigt nöjd med. Sedan kommer vi ut i andra och får inte riktigt träff i försvarsspelet, samtidigt som vi missar frilägen. Vi är inte tillräckligt bra i avslutslägena.

– Matchen kändes över i första halvlek. Vi ledde med åtta i paus, men vann bara med tre till slut.

De övriga lagen i Sveriges grupp är Kosovo och Montenegro. På söndag ställs svenskarna mot Kosovo på bortaplan. De två bästa i gruppen går rakt till EM i Ungern och Slovakien 2022.

KLIPP: Här blir den rumänska spelaren ”Hulken”

Handbolls-EM 2022

Herrarnas nästa handbolls-EM avgörs i Ungern och Slovakien den 13—30 januari 2022.

Spelorter: Budapest, Szeged och Debrecen i Ungern samt Bratislava och Kosice i Slovakien.

Antal lag: 24.

Redan klara lag: Ungern och Slovakien (värdnationer), Spanien (Europamästare) och Kroatien (vice Europamästare).

Kvalet: Åtta kvalgrupper. Ettan och tvåan samt de fyra bästa treorna blir klara för EM.

Sveriges kvalgrupp: Sverige, Kosovo, Montenegro, Rumänien.

Sverige-Rumänien 33–30 (20–12)

Sverige: Hampus Wanne 9, Albin Lagergren 5, Lucas Pellas 5, Jim Gottfridsson 4, Max Darj 3, Daniel Pettersson 3, Simon Jeppsson 2, Linus Persson, Jonathan Carlsbogård.

Rumänien: Gabriel Dumitriu 6, Nicusor Andrei Negru 4, Gabriel Bujor 4, Calin Mihai Cabut 4, Christian Ghita 4, Alexandru Csepreghi 3, Marius Sadoveac 3, Andras Szasz, Dan Racoțea.

Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Rumänien: 6 x 2 min + ett rött kort.

Domare: Ivan Cacador & Eurico Nicolau, Portugal.