Sverige förlorade EM-dramat mot Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Spanien fortsätter att vara en motståndare av det klart tuffare slaget för Sverige.

Den regerande Europamästaren vann gruppspelsmatchen i EM med 32–28.

– Det grämer mig fruktansvärt, säger Jim Gottfridsson till SVT.

Det har inte varit direkt lätt för Sverige mot Spanien i handbollssammanhang. Senast det blev svensk seger i en tävlingsmatch nationerna emellan var 2009.

Men i lördagens gruppspelsmatch i EM tog Sverige – som saknade mittsexan Max Darj på grund av covid-19 – ledningen och lagen höll länge jämna steg i första halvlek. Men Spanien växlade upp ju närmare pausvilan man kom och ledde med 17–14 efter matchens första halvtimme. En stor del i det var blågult slarv.

Handbolls-EM

Sverige närmade sig en aning i andra halvlek. Tolv minuter in i andra reducerade Hampus Wanne till 23–22 efter en kontring och matchen fick alltmer nerv. En nerv som höll i sig. Med fyra minuter kvar hade Sverige ett gyllene läge att kvittera efter en spansk stolpträff – men Jonathan Carlsbogård passade bort bollen i den efterföljande kontringen.

”Tror vi ska ta det”

Till slut blev det även spansk seger med 32–28.

– Frustrerande. I andra halvlek har jag känslan att vi ska ta det. Vi spelar bra i försvaret och gör en del enkla mål. Men de lyckas smuggla in bollen och få in den, säger Hampus Wanne.

Jim Gottfridsson delar frustrationen:

– Det grämer mig fruktansvärt. Otroligt besviken. Vi gör en bra match men 12 tekniska fel, varav 6-7 är enkla passningar, bara över sidlinjen, som inte får hända i B-pojkshandboll. Det är för dåligt tycker jag, säger han.

De tekniska felen var direkt avgörande, enligt Gottfridsson.

– De har 4-5 tekniska fel, vi har 12, det håller inte mot Spanien. Jag sa det innan, man får inte så många bollar av dem. Men förstår inte varför vi gör så många fel idag, säger Jim Gottfridsson.

”Vill, vill, vill”

Vad beror det på?

– Jag tror det är att vi vill, vi vill, vi vill. Och då kan man råka trycka till en passning lite för hårt som man inte brukar göra. Men det är inget att göra åt. Gäller att ta med den energin in mot Tjeckien för det är två viktiga poäng att spela om där

Ni är ju på väg ikapp?

– Ja, vi hämtar och hämtar och är väl bara en efter och känner att vi har nåt på gång. Men då gör vi två fel direkt och de kommer på plus tre igen. När vi aldrig kommer till likaläge kan vi inte stressa dem, de styr matchen.

Spanien toppar därmed gruppen med full pott efter att Tjeckien besegrades med 28–26. Sverige har i sin tur en seger, 30–18 mot Bosnien, och möter Tjeckien på måndag i den avslutande gruppspelsmatchen.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen). 24 nationer deltar.

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Sverige spelar i grupp E i Bratislava.

Sveriges matcher: Bosnien (30–18), Spanien (28–32), Tjeckien 17/1.

Mellanrundan med lag från grupperna D–F spelas också i Bratislava. Bland de troliga motståndarna där finns Tyskland, Norge och det ryska laget.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

Spanien vann EM-finalen i Stockholm 2020 med 22–20 mot Kroatien. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet