Foto: Bildbyrån/Rörligt Viaplay

Sverige tog nödvändig seger i EM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var ett tag illa ute i EM-premiären mot Tjeckien.

Men till slut blev det blågul seger i måstematchen med 27-23 sedan EM-debutanten Jessica Ryde imponerat i målet.

– Superskönt och en förlösande känsla, säger Carin Strömberg till SVT Sport.

Med både Ryssland och Spanien i gruppen var det av yttersta vikt att Sverige inledde handbolls-EM med att besegra Tjeckien för att ha chansen att gå långt i turneringen.

Svenskorna var stora favoriter inför matchen, men i halvtid var det bara oavgjort, 13-13, efter en inte alltför imponerande insats.

Sverige blandade och gav både offensivt och defensivt och Isabelle Gulldén missade bland annat två straffkast. Fem utvisningar hjälpte inte heller till.

MATCHBILDER: Se inslag från matchen i Sportnytt (5.00 in i sändningen)

”Vi började svagt”

– Jag tycker vi började svagt. Vi gick i sidled på anfallsspelet. Vi hade fem-sex utvisningar och det blir undertalsspel där man ska döda tid. Då blir det inget flow i spelet, säger Carin Strömberg till SVT Sport om första halvleken.

Andra halvlek startade allt annat än bra. Tjeckien drog iväg till en tremålsledning mot ett Sverige som såg stressat ut inledningsvis.

Men de blågula fann sig snabbt och åt sig ikapp, och efter 40 spelade minuter satte Nathalie Hagman en straff fram till 18-17.

Stark EM-debut av Ryde

I den andra halvleken gjorde Jessica Ryde EM-debut och ersatte Filippa Idéhn i målet.

Just Ryde klev fram och radade upp flera viktiga räddningar när matchen stod och vägde.

– Jessica gjorde det jättebra när hon kom in och tog några viktiga räddningar så vi fick en skön känsla och skulle trycka på lite, säger Anna Lagerqvist till SVT Sport.

Offensivt gjorde Emma Lindqvist tre mål på kort tid och Sverige kunde dra ifrån med några mål.

”Då skärpte vi till oss”

Efter en tjeckisk timeout var det Sverige som avgjorde matchen när Carin Strömberg och Linn Blohm, en av matchens giganter, målade fram till 25-20.

Matchen slutade 27-23 och härnäst väntar Spanien, som föll klart mot Ryssland tidigare i dag, för Sverige på lördag.

– Det var en ganska märklig match, kanske en typisk förstamatch. Det var ganska mycket upp och ner och när de gick upp i ledning så var det dags att vi skärpte till oss, säger Lagerqvist.

– Det är skönt att avsluta med en god känsla efter första 40 som inte var så som vi vill spela. Superskönt och en förlösande känsla, säger Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.