Sverige vann ett jämnt EM-genrep mot Egypten Foto: Bildbyrån

Sverige vann i jämnt EM-genrep

Sverige genrepar för fullt inför hemma-EM som drar i gång på fredag. I dag mötte man Egypten i Jönköping och matchen avgjordes inte förrän matchens sista anfall när Sveriges målvakt Mikael Appelgren kunde rädda matchens sista avslut i ställningen 28-27.

– Alltid skönt att vinna matcherna innan EM men det svenska försvaret måste bli bättre, säger SVTs handbollsexpert Magnus Grahn.

Ett efterlängtat hemma-EM står för dörren och Sverige har valt att ladda upp med ett dubbelmöte mot Egypten. I dag spelade man i Jönköping och det var Egypten som inledde bäst. Sverige hade svårt att få stopp på ett kvickt egyptiskt kontringspel och låg under större delen av första halvleken som slutade 14-16 till bortalaget. Ett stort glädjeämne var högersexan Daniel Pettersson, den före detta GUIF-spelaren.

Daniel Pettersson imponerade

De senaste åren har Sveriges högerkant-position var besatt av Niklas Ekdal och Mattias Zachrisson men efter att den ene tackat nej och den andra utgått med skada vilar nu stort ansvar på Daniel Pettersson och unga Valter Chrintz som har fått ersätta. Daniel Pettersson, till vardags i tyska Magdeburg, stod för fem mål i första halvleken och var Sveriges vassaste hot framåt.

I andra halvlek fortsatte Egypten att hitta hål i det svenska försvaret men Sverige höll jämna steg. I matchens sista minuter kunde Sverige vända och Linus Arnesson kunde med fjorton sekunder kvar ge Sverige den första ledningen sen slutet på första halvlek. Mikael Appelgren i Sveriges målbur skulle dock få sista ordet i matchen när han klarade av Egyptens sista avslut i matchen och det blev till slut hemmaseger 28-27 i Jönköping.

”Vill se ett tajtare svenskt försvar”

SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn är nöjd med återväxten på högersex.

– Det är alltid skönt att vinna matcherna innan EM. Det bygger självförtroende innan turneringen. Kul också med Daniel Pettersson som visar att han är värd platsen i laget.

Grahn menar dock att försvaret måste upp i nivå för att kunna prestera i EM.

– Något som måste förbättras är tvåaspelet som ser svajigt ut under delar matchen. Nu är det Egypten igen i Alingsås på tisdag då vill jag se tajtare svenskt försvar och en större hunger, avslutar Grahn.