Sveriges VM-besked – storseger mot Montenegro

Damlandslaget i handboll verkar redo för nästa veckas VM-premiär.

Hemma mot Montenegro blev det storseger, 38–24.

– Det är extremt många som levererar, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Det började visserligen något trevande från svenskt håll. Offensiven fungerade som den skulle och Sverige var lyckosamma i målprotokollet. Försvarsspelet lämnade dock en del att önska och Montenegro höll jämna steg i.

Men det var i början det.

Sverige tog kommandot alltmer, fick ordning på försvars- och målvaktsspelet gick till pausvila med 19–12 i ryggen.

Nöjd Roberts

I andra halvlek fortsatte Sverige ha bra kontroll på tillställningen. Man kunde bygga vidare på det rejäla försprånget från pausvilan och när allt var sagt och gjort tillskrevs segersiffrorna 38–24.

– Vi var väldigt bra handbollsmässigt. Lite problem bakåt i början. Montenegro brukar vara bra i försvaret, i dag hade de det lite tufft men vi gjorde det svårt för dem, säger nyckelspelaren Jamina Roberts.

En som kommer att ha en stor roll i VM är Jamina Roberts, och av kvällens match att döma är hon redo att axla den. En annan som hade en fin kväll var landslagsdebuterande Ida Gullberg som gjorde sina tre första landslagsmål under matchens sex sista minuter.

Hyllar Dano

Förbundskapten Tomas Axnér var nöjd med flera spelare och valde bland annat att lyfta fram Nina Dano som utsågs till matchens spelare.

– Det var kul att se Nina Dano i dag. En vänsterhänt högernia som ger oss en ny dimension i spelet, säger han.

Kvällens match var den första av två lagen emellan. De möts igen på söndag.

Sverige inleder VM i Spanien den 3 december mot Uzbekistan. Övriga lag i gruppen är Puerto Rico och Nederländerna.