Landslagsspelaren som slutade mitt i drömmen

Uppdaterad
Publicerad

Först når du dina barndomsdrömmars mål. Och sen då?

Albin Tingsvall var landslagsspelare när han tappade suget för elitidrott.

Albin Tingsvall avslutade sin karriär när både proffskontrakt och mästerskapsdebut låg framför hans fötter.

– Det som hände var att jag började ifrågasätta att prestationer alltid ska leda till någon form av förändring. Vi tror lätt att vinner jag det där SM-guldet, eller får jag spela i landslaget, då kommer något bli annorlunda. Men sedan när vi väl är där så sätter vi nya mål. Vi kan lätt hamna i ett ekorrhjul med prestationskrav som ökar hela tiden, säger Albin Tingsvall.

Idrott och psykisk ohälsa

Studerade till psykolog

Parallellt med spel i Handbollsligan studerade han till psykolog. Hans blandade erfarenheter från två världar har resulterat i en bok. Han hoppas att den kan ge läsaren en annan syn på elitidrott.

– Det här med elitverksamhet är en så oerhört liten del av sport. 99,5 procent av de som håller på med sport kommer aldrig hålla på med elitidrott, det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Vi måste utbilda barn- och ungdomsledare att inte tänka så mycket elit. Utan vi måste tänka mer folkhälsa och att folk ska ha kul. Det fina med det är att fler blir kvar i sporten och antagligen ännu fler möjligheter att få fram duktiga elitidrottare, säger Albin Tingsvall.

Många fina minnen

Albin Tingsvall är nöjd med att tidigt ha avslutat sin karriär, däremot ångrar han inte åren på handbollsarenorna.

– Det är ju det som är både det fina och det svåra i idrott. Det väcker alla känslor och engagerar. Samtidigt finns det en risk i ensidigheten att vi höjer upp det till något så otroligt stort och samtidigt är det bara underhållning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet