Niklas Ekberg och Mikael Appelgren hade all anledning att jubla mot Angola. Foto: Bildbyrån

Tredje raka segern för Sverige i handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fortsätter att gå rent i handbolls-VM. Efter en bländande andra halvlek krossade de Angola med 37-19 och är vidare till huvudrundan.

– Till slut kämpar vi oss in i matchen, både jag och laget, säger storspelande målvakten Mikael Appelgren till SVT Sport.

Sverige hade inga som helst bekymmer att besegra Angola under måndagskvällen och ta sin tredje raka seger i handbolls-VM.

Efter en sämre period av Sverige var ställningen visserligen ”bara” 14-12 efter 22 minuters spel. Då tog förbundskapten Kristján Andrésson timeout.

Därefter fick Hampus Wanne, som skrevs in i den svenska truppen i dag efter att ha missat de två första VM-matcherna på grund av sjukdom, göra mästerskapsdebut. Några minuter senare gjorde vänstersexan sina första mål när han satte både 17-13 och 18-13 för ett Sverige som skärpte till sig efter timeouten och ledde med 19-14 i halvtid.

– Det var väldigt, väldigt roligt men kroppen fick sig en chock, säger Wanne till TV3 om sina första minuter i VM.

Appelgren storspelade i mål

I söndagens segermatch mot Argentina var Andreas Palicka en jätte i målet. I dag vaktade Mikael Appelgren buren då de båda målvakterna allt som oftast står varannan match.

Och Appelgren var inte direkt sämre.

Efter en tung matchinledning kom ”Äpplet” in i matchen och var i slutet första halvlek och hela andra halvlek i det närmaste omutbar. Appelgren släppte bara fem bollar förbi sig de sista 30 minuterna och landade på 47 i räddningsprocent.

– Fantastiskt skönt att få en till seger. Det är egentligen en match som vi är stora favoriter i men som ska genomföras. Det kändes som att de hängde med i början. Det var en tuff start för mig i mål men till slut kämpar vi oss in i matchen, både jag och laget. Det känns skönt att det lossnade för oss, säger Appelgren till SVT Sport.

Redan vidare till nästa runda

Sverige som lag var helt överlägset i andra halvlek och Niklas Ekberg och Mattias Zachrisson stod för fem mål var i en match där hela tolv svenskar blev målskyttar. Sverige vann till slut med 37-19 och är nu redan klart för huvudrundan dit de tre främsta lagen går vidare.

– Att det var en lätt match kommer gynna oss senare i turneringen. Nu kommer två fruktansvärt viktiga matcher på två dagar så vi behövde en sådan här promenad, säger Zachrisson till SVT Sport.

Qatar väntar på onsdag och Ungern på torsdag i de två avslutande gruppspelsmatcherna.

Matchfakta Sverige-Angola

37-19

Sverige: Niclas Ekberg 5, Mattias Zachrisson 5, Jerry Tollbring 4, Jesper Nielsen 4, Albin Lagergren 3, Jim Gottfridsson 3, Andreas Nilsson 3, Kim Andersson 3, Hampus Wanne 2, Simon Jeppsson 2, Lukas Nilsson 2, Kim Ekdahl Du Rietz.

Angola: Rome Hebo 5, Edvaldo Ferreira 4, Manuel Nascimento 3, Declerck Sibo 3, Gabriel Teca 2, Adelino Pestana 2.

Publik: 3 731.

Fakta: Läget i Sveriges VM-grupp

Ställningen efter tre omgångar: Sverige 6 poäng, Ungern 5, Qatar 2, Egypten 2, Angola 2, Argentina 1,

De tre bästa lagen går vidare till mellanrundan och tar med sig resultaten från inbördes möten.

Återstående matcher, onsdag: Angola–Argentina, Ungern–Egypten, Sverige–Qatar. Torsdag: Egypten–Angola, Qatar–Argentina, Sverige–Ungern.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.