Ljubomir Vranjes har lett Slovenien till den första EM-semin på 16 år Foto: TT Nyhetsbyrån

Vranjes ledde Slovenien till första EM-semifinalen på 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor innan EM drog i gång fick Ljubomir Vranjes den till synes tuffa uppgiften att coach ett helt nytt landslag i EM. Trots förlust mot Norge i sista gruppspelsmatchen så är Slovenien klart för EM-semifinal, för första gången på 16 år.

– Jag är glad så klart. Jag är glad för spelarnas skull. För tränarstaben som har jobbat så hårt för det här, sa ”Ljubo” till SVT Sport efter matchen.

Det var en märkbart nöjd Ljubomir Vranjes som mötte SVT Sports reporter i mixade zonen efter gruppfinalen mot Norge. Tremålsförluten verkade inte påverka Slovenien-tränaren märkbart då det redan innan matchen var klart att de två lagen skulle få spela semifinal i Stockholm.

– Jag är glad så klart. Jag är glad för spelarnas skull. För tränarstaben som har jobbat så hårt för det här. Det är sexton år sedan Slovenien var där så det känns bra, deklararade Vranjes.

Handbolls-EM

”Skönt att vi fick en lugn sistamatchen”

Slovenien slutade tvåa i Sveriges grupp två i i huvudrundan. Utgångsläget och det tajta spelschemat innebar att både Norge och Slovenien valde att vila spelare.

– Det känns skönt att vi fick en lugn sistamatch där jag kunde vila 5-6 nyckelspelare. Att de kunde få en extra vilodag det kan nog betyda rätt mycket, säger Vranjes till SVT Sport.

Ljubomir Vranjes har en diger erfarenhet av mästerskapshandboll som spelare, en erfarenhet som han hoppas kunna hjälpa laget i semifinalerna.

– Jag tror spelarna känner ett visst lugn som jag har under de här matcherna. Att jag inte stressar upp mig för saker och ting.

Ställs mot Spanien

Hade du velat göra den här resan med ett svenskt landslag?

– Vilken fråga. Det är klart, hade jag någon gång fått tillfället så hade det varit optimalt men så är det ju inte nu, avslutar Vranjes med ett brett leende.

I semifinalen ställs Slovenien mot Spanien. En match som spelas på fredag 18:00.

MATCHFAKTA

Norge-Slovenien 33-30 (14–13)

Norge: Kevin Gulliksen 7, Sander Andreassen Øverjordet 5, Eivind Tangen 5, Tom Nikolaisen 4, William Aar 4, Alexander Blonz 4, Gøran Johannessen 2, Magnus Jøndal, Harald Reinkind.

Slovenien: Nejc Cehte 5, Tilen Kodrin 5, Kristjan Horzen 4, Igor Zabic 4, Miha Zarabec 3, Mario Sostaric 3, Rok Ovnicek 3, Nik Henigman 2, Blaz Blagotinsek.

Publik: 4 824.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet