Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Granvist. Foto: Bildbyrån

Erik Granqvist vittnar om idrottens övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

I den pågående debatten om övergrepp inom svensk idrott lämnar den tidigare hockeymålvakten Erik Granqvist just nu sitt bidrag, med boken Inkilad, om det övergrepp han en gång utsattes för.

– Det hade varit ett sexuellt övergrepp om jag hade vågat anmäla, men det vågade jag inte för tystnadskulturen var stenhård, säger han till SVT Sport.

Erik Granqvist har bråda dagar: med telefonsamtal, resor och intervjuer. Allt på grund av att han bröt tystnaden, mer än 30 år efter övergreppet, inkilningen som kom att prägla hans liv.

– Väldigt fort började jag få otrolig ångest, vågade inte sova på nätterna och började få självmordtankar. Hela mitt värde som person var kopplat till det jag presterade, och det gjorde mig extremt sårbar, så när jag utsatte mig för detta bristande ledarskap och pennalismen, så fanns det inga resurser i mig att hantera det, säger han.

Flodvåg av respons

Uppdrag Granskning berättar just nu om den extrema kulturen kring träning och psykologisk press inom svensk idrott, främst kopplat till traditionellt kvinnliga idrotter som konståkning och rytmisk sportgymnastik. Men i den flodvåg av respons som Erik Grankvist har fått, finns många män. Oavsett graden av övergrepp, så är det normen av tystnad riskerar att dominera. I Sverige finns en visselblåsartjänst och idrottsombudsman, men de är kopplade till Riksidrottsförbundet, som alltså ska utreda sig själv.

– Det behövs en extrem tydlighet från toppen: det här är det som gäller i omklädningsrummen, och det behövs en oberoende organisation. Det måste vara otroligt mycket tydligare riktlinjer. Vad är mobbning i ett omklädningsrum? Vad är kränkning? Vad är övergrepp?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.