Mika Lehtimäki. Foto: TT

Finländsk idrottsbas avgår efter sms till kvinnliga kollegor: ”Jag har gått över gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan varnades chefen för Finlands olympiska kommitté, Mika Lehtimäki, på grund av sms han hade skickat till kvinnliga kollegor. I dag gav han beskedet att han avgår.

– Jag har gått över gränsen, säger han på en presskonferens.

Det var i förra veckan som det uppdagades att Mika Lehtimäki varnats på grund av ”osakliga” meddelanden som han ska ha skickat till kvinnliga kollegor. Det medgav Lehtimäki, men trots det förlängdes basens kontrakt kort senare.

Då riktades kritik mot både Lehtimäki och Finlands olympiska kommitté. Nu har chefen valt att avgå.

– Jag har en väldigt dålig vana av att messa både manliga och kvinnliga vänner oavsett tidpunkt, också mitt i natten. Jag har delat med mig öppet av hur dåligt jag mått, hur utmattad jag varit. Jag har inte tänkt på i vilken position jag är då jag gör det, säger Lehtimäki och fortsätter:

– Jag har full förståelse för att mina meddelanden har orsakat ångest och en känsla av osäkerhet.

Den olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori betonar att Lehtimäki inte har fått sparken.

– De händelser som Lehtimäki beskriver är inte tillräckligt allvarliga för att överväga att avskeda honom. Han har inte fått sparken, vi har helt enkelt kommit överens om att han inte fortsätter på sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.