Lovisa Lindh, som tidigare varit kritisk till SOK:s OS-kriterier, och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Beslutat: Enklare uttagningskriterier till OS framöver

Uppdaterad
Publicerad

Det blir lägre krav för att kvala in till OS framöver.
Det beslutades på SOK:s årsmöte i kväll.
Istället för ett topp åtta-krav blir det topp tolv-krav.
Men alla förbund stod inte bakom beslutet.

Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) krav om potential för en topp åtta-placering för att bli uttagen till OS har väckt stark kritik från flera olika håll genom åren.

Nu blir det enklare. På dagens årsmöte röstades styrelsens motion igenom, vilket innebär att det räcker med att idrottaren har visat kvalité för en topp tolv-placering, istället för topp åtta. Dessutom ska det bli enklare att ta plats via det så kallade framtidskriteriet, ett kriterium man ska kunna bli uttagen på mer än en gång framöver.

Friidrottsförbundet yrkade avslag

Beslutet var dock inte enhälligt. Svenska friidrottsförbundet, taekwondoförbundet och simförbundet stod inte bakom styrelsens motion till helhet.

Svenska friidrottsförbundet lyfte fram att de ville att de internationella idrotternas egna uttagningskriterier huvudsakligen ska gälla för uttagning till OS.

– SOK citerar på sin hemsida IOK:s valspråk: ”I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl”, sade Svenska friidrottsförbundets styrelseledamot Freja Avebäck när hon yrkade avslag på styrelsens motion.

Lovisa Lindh om ändrade kraven: ”Förändrar inget”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lovisa Lindh om SOK:s ändrade OS-krav. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play