Simmaren Aleksandra Gerasimenja, med flera OS-medaljer på meritlistan, har skrivit under protesten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Idrottsstjärnor i protest – hotar med bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal belarusiska idrottsstjärnor kräver i ett öppet brev att resultatet i förra veckans presidentval ogiltigförklaras.

Annars hotar man med att bojkotta landslagsspel.

Det pågår omfattande protester efter presidentvalet där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko förklarade att han fått 80 procent av rösterna och därför sitter kvar ytterligare en mandatperiod.

Både i omvärlden och bland de många belaruser som protesterar anklagas Lukasjenko för valfusk.

Idrott och politik

Så även av idrottsstjärnorna.

”Vi fördömer valfusket, som omfattande fakta talar för, och även säkerhetsstyrkornas övervåld mot fredliga demonstranter”, skriver idrottarna i brevet som sajten Insidethegames tagit del av.

”Alla idrottare agerar solidariskt och kan komma att vägra att delta för landslag eller vägra att organisera internationella och nationella idrottsevenemang.”

OS-medaljörer har skrivit under

Bland dem som skrivit under det öppna brevet är Alexandra Pankina, som tog OS-brons i rodd när Belarus för första gången deltog i OS som en oberoende nation i Atlanta 1996. Även simmaren Aleksandra Gerasimenja, som tog OS-silver i London 2012 och brons i Rio 2016, står bakom brevet, liksom drygt 100 andra sportprofiler, idrottsledare och sportjournalister.

De protesterande idrottsstjärnorna ska även kontakta Internationella olympiska kommittén och internationella idrottsförbund.

Lukasjenko, som haft enväldig makt i Belarus sedan 1994, är ordförande i landets olympiska kommitté.

SE MER: Elin Jönsson: Folket vill ha fredlig övergång och nya val

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet