Vladimir Putin i hårdträning. Foto: Bildbyrån

Vladimir Putin öppnar för egna mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin vill se mästerskap arrangerade av den asiatiska samarbetsorganisationen, SCO.

– Det finns goda möjligheter att intensifiera idrottssamarbetet och kunna hålla stora idrottsevenemang i SCO:s regi, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vladimir Putin är för närvarande i Samarkand, Uzbekistan, där toppmötet för den asiatiska samarbetsorganisationen, SCO, äger rum.

Där träffar han bland annat ledare som Kinas Xi Jinping, Irans Ebrahim Raisi och Turkiets Recep Tayyip Erdogan och mötet beskrivs som en möjlighet för den ryske presidenten att visa att landet inte är helt isolerat från världen.

Idrott och politik

KLIPP: Spelare lämnar Ryssland (30 aug)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många lag har fått förstärkning från KHL då de jagar CHL-titeln. Foto: Bildbyrån

Kan möta Kina och Indien

Enligt Reuters har Putin öppnat för att SCO, där stornationer som Kina och Indien ingår, borde överväga att arrangera idrottstävlingar framöver.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har rått de olympiska sporterna att stänga av ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande, vilket de flesta sporter hörsammat. Ryssland har även tidigare öppnat för att arrangera egna mästerskap.

Vice premiärminister Dmitrij Tjernysjenko sade till den ryska nyhetsbyrån Interfax tidigare i september att Putin vid många tillfällen tagit upp idrottarnas dilemma, att inte få träna på utländska anläggningar och inte få tävla.

– Presidenten har lyft behovet av ett utökat antal inhemska tävlingar, med medverkande från andra vänligt sinnade länder. De aktiva behöver tävla, inga elitidrottare kan bara träna, det är omöjligt, sade Tjernysjenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet