Björn Eriksson och Anders Ygeman Foto: Bildbyrån

Ygeman blir ny idrottsminister

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman (S) är ny idrottsminister i Magdalena Anderssons (S) regering.

– Idrott skapar sammanhållning mer än kanske någon annan del av samhället, över alla gränser, sa Ygeman på en presskonferens.

Idag presenterade statsminister Magdalena Andersson sin nya regering i riksdagen. Det var först oklart vilken av de nya ministrarna som får ansvaret för idrottsfrågorna.

En stund senare blev det klart att det är Anders Ygeman (S) som förutom integration och migrationsminister även blir idrottsminister. Ygeman har tidigare varit inrikesminister och sen 2019 har han varit digitaliseringsminister.

Idrott och politik

Tidigare har det oftast varit kulturministern som även tagit hand om idrottsfrågor. Ygeman efterträder Amanda Lind som tidigare var kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor.

– Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Idrott ger stolthet, idrott stärker miljontals svenskars hälsa och idrott, kanske mer än någon annan verksamhet i samhället, skapar sammanhållning och förståelse över alla gränser, sa Ygeman på den nya regeringens presskonferens.

”Känner väl till Anders idrottsintressen”

Björn Eriksson, som är ordförande i Riksidrottsförbundet, är positiv till den nya idrottsministern och tror på ett gott samarbete.

– Idrottsrörelsen välkomnar Anders Ygeman som ansvarig för idrottsfrågorna och ser fram emot ett starkt och nära samarbete för att gemensamt göra vårt yttersta över lång tid för att bidra till återstarten av idrottsrörelsen. Jag känner Anders Ygeman väl och vi har tidigare samverkat i polis- och säkerhetsfrågor. Jag känner väl till Anders stora idrottsintresse, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Sveriges fem senaste idrottsministrar

2021–: Anders Ygeman (S)

2019–2021: Amanda Lind (MP)

2017–2019: Annika Strandhäll (S)

2014–2017: Gabriel Wikström (S)

2006–2014: Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet